Србија и Балкан

БиХ потврђен статус кандидата за чланство у ЕУ

Европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархељи поздравио је одлуку Европског савета
БиХ потврђен статус кандидата за чланство у ЕУ© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Након што су министри за европске послове препоручили у уторак лидерима држава чланица да се Босни и Херцеговини додели кандидатски статус, Европски савет потврдило је ту одлуку на данашњој седници.

Европска комисија у октобру је препоручила да се БиХ прогласи кандидаткињом за чланство у Унији.

Европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархељи поздравио је одлуку Европског савета.

Он је на Твитеру објавио да је то историјска одлука и да је будућност БиХ у Европској унији.

Цвијановић: Добра вест

Српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је данас да је кандидатски статус БиХ за учлањење у ЕУ добра вест за БиХ, за грађане и Републике Српске и ФБиХ.

Цвијановић је у изјави за Срну нагласила да је то питање о којем је на политичком плану постојало јединство свих политичких партија, те да је ЕУ увек била стратешки циљ.

Оценила је да се то могло догодити и пре неколико година јер је уверена да се по основу онога што је учињено кандидатски статус могао десити и раније.

"Али разумемо да је ово једна политичка одлука ЕУ која је у неким новим геополитичким околностима, глобално гледајући, проценила да то треба да се деси сада и да БиХ добије кандидатски статус", истакла је Цвијановић.

Она сматра да је кандидатски статус и додатна обавеза за све власти у оквиру БиХ уз одређено координисано кретање и испуњавање обавеза које припадају појединим нивоима власти према њиховим уставним надлежностима.

"То ће свакако бити и један од оријентира када је реч и о договору за формирање власти на нивоу БиХ. Данас се поклапа и споразум о формирању власти на нивоу БиХ и кандидатски статус, ту има и неке симболике, јер обоје може да буде животно важно за наше грађане", нагласила је Цвијановићева.

image