Свет

Кијев: Мишљење Запада о преговорима са Москвом је прва грешка

Преговори којима би се потврдио крај сукоба требало би да буду последња ствар на списку ствари које треба урадити, поручују из Украјине
Кијев: Мишљење Запада о преговорима са Москвом је прва грешкаwww.globallookpress.com © Oleksii Chumachenko

Шеф канцеларије Владимира Зеленског Андрeј Јермак рекао је да су позиви да се преговори између Русије и Украјине наставе смешни, пренео је британски лист "Економист".

"Мишљење неких западних политичара да је сести за преговарачки сто прва ствар коју треба урадити пре него што у Украјини завлада мир је фундаментална грешка. Позивање обе стране на преговоре пре него што Русија призна само право Украјине да постоји као суверена држава је смешно", рекао је Јермак.

Да би се вратило преговорима са Москвом потребно је, између осталог, обезбедити енергетску и нуклеарну безбедност у земљи, као и прехрамбену и еколошку сигурност.

"Преговори којима би се потврдио крај сукоба требало би да буду последња ствар на списку ствари које би требало урадити", поручили су из администрације Зеленског.

Током излагања на самиту Г20, украјински лидер је навео десет ставки које би требало испунити како би се мир опет вратио у Украјину. Неки од њих су и повлачење руске војске и заустављање војних операција, ослобађање свих ухваћених војника украјинске војске и обнављање територијалног интегритета Украјине.

Зеленски је тада рекао и да неће бити трећих Минских споразума, што су у Москви проценили као још један доказ да Кијев, заправо, не жели преговоре.

О томе да су и претходни Мински споразуми, како се испоставило, били само фарса, говорила је и бивша немачка канцеларка Ангела Меркел. На запрепашћење како руских, тако и многих западних политичара, она је признала да одредбе ових споразума никада и нису требале да заправо буду реализоване, већ је њихов главни циљ било давање времена Кијеву да се припреми за сукоб са Москвом.

image