Свет

Брисел: Евроинтеграција "Косова" дуг и неизвестан процес

Сви даљи кораци у односима између Европске уније и тзв. Косова могу се предузети само уз једногласну сагласност свих држава чланица, поручио извор из Брисела за "РИА Новости"
Брисел: Евроинтеграција "Косова" дуг и неизвестан процесGetty © Leon Neal / Staff

Приступање самопроглашеног Косова Европској унији биће дуг и компликован процес, с обзиром на то да пет држава чланица ЕУ не признаје косовску независност, рекао је за "РИА Новости" извор у Бриселу.

"Када је реч о захтевима земаља за чланство у ЕУ, постоји одређена процедура која се мора поштовати, а `Косово`није изузетак. У овом случају постоји много различитих параметара које институције ЕУ морају да узму у обзир, пошто `Косово` није признато од пет земаља чланица ЕУ. И овај аспект ће закомпликовати процес", рекао је извор.

Додаје се да ће ЕУ размотрити захтев Приштине, али да се сви даљи кораци у односима између ЕУ и тзв. Косова могу предузети само уз једногласну сагласност свих држава чланица.

"Да би се прешло на следеће кораке, потребно је решити проблем непризнавања тзв. Косова од пет држава чланица. Дакле, то може бити дуг процес и прилично компликован. Али, наравно, аплицирање за чланство у ЕУ је позитиван први корак", додао је извор.

Премијер тзв. Kосова Аљбин Kурти званично је у Прагу предао захтев за чланство у ЕУ чешком министру за европска питања Микулашу Беку.

Од 27 земаља ЕУ, тзв. Косово не признају Шпанија, Грчка, Кипар, Словачка и Румунија.

image