Русија

Захарова: Америка би радо уништила Русију и заузела цео универзум

Портпаролка руског Министарства спољних послова поручила да би САД веома радо запленили сву нафту, гас, злато, дијаманте и воду за пиће
Захарова: Америка би радо уништила Русију и заузела цео универзумwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова осврнула се на изјаву секретарке за штампу Беле куће Карин Жан-Пјер да би Русију требало искључити из Савета безбедности, наводећи да, кaда би постојао начин да униште Русију и преузму сва богатства, Сједињене Америчке Државе би то одмах урадиле.

"Да постоји начин да се уништи Русија, они би то одмах урадили. Ако би постојао начин да се заплени сва нафта, гас, злато, дијаманти, вода за пиће и све на свету, они би то одмах учинили. Да постоји начин да заузму универзум, они би га одмах заузели. Таквог начина, хвала Богу, једноставно нема", написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Жан-Пјер је раније изјавила да "када би постојао начин да се Русија спречи да учествује у Савету безбедности УН, САД би га одмах искористиле". 

"Тренутно не постоји таква прилика и зато смо фокусирани на наставак напора да изолујемо Русију у међународним организацијама", поручила је она.

Стални представник Русије при Уједињним нацијама Василиј Небензја поручио је да Русија не може бити лишена места у Савету безбедности УН према Повељи Организације.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин такође сматра да је ова иницијатива неостварљивом, јер је за измену одредби УН неопходно да их подржи и ратификује две трећине држава чланица, укључујући све сталне чланице Савета безбедности. У министарству додају да таква одлука "неће проћи".

Русија, САД, Кина, Велика Британија и Француска су сталне чланице Савета безбедности, које имају право вета. Још десет чланова бира Генерална скупштина на период од две године.

image