Русија

Москва: Крим су напали амерички дронови

Надлежне руске власти саопштиле су да је америчка компанија "СпектарВоркс" произвела дронове које су користили Украјинци
Москва: Крим су напали амерички дроновиwww.globallookpress.com © Us Navy

Дронове које je Украјина користила за напад на Крим и друге регионе Руске Федерације произвела је америчка компанија "СпектарВоркс", преносе "РИА Новости".

"Беспилотне летелице које је кијевска страна користила за напад на полуострво Крим и друге регионе Руске Федерације произвела је америчка компанија 'СпектарВоркс', саопштиле су надлежне руске власти.

Додаје се да је анализа електронских компоненти пресретнутих беспилотних летелица показала да их је Кијев користио и за напад на инфраструктурне објекте у Севастопољској, Курској, Белгородској и Вороњежској области.

"Утврђено је да је електронику и контролне станице дронова произвела америчка фирма извршила њихово подешавање и тестирање на аеродрому у Скотсдејлу у Аризони".

Како се наводи, касније су на територији Пољске, у области аеродрома Жешов, који САД и НАТО користе као главно чвориште за снабдевање Оружаних снага Украјине, стручњаци извршили завршну монтажу и тестирања лета дронова.

Поред тога, у близини Одесе и Кривог Рога извршене су инсталације и лансирање беспилотних летелица.

"Ове чињенице, према руској страни, потврђују директну умешаност Америке и Пољске, које, као де факто стране у сукобу, пружају масовну војну и логистичку подршку режиму у Кијеву, у припреми и спровођењу заједничког терористичког акта на територији Руске Федерације", наводи се у саопштењу.

Украјински дронови од јула нападају Севастопољ, главну базу Црноморске флоте, као и друге објекте на Криму. Мете напада били су штабови руске флоте, енергетски објекти, војни аеродроми.

Руски ПВО системи успешно су уништили већину дронова.

image