Магазин

Кога жене желе - доброг дечка или опасног момка

Које су то каракатеристике мушкараца које их одређују као лоше или добре момке? Како и које жене бирају између финог и лошег момка, питања на које су научници дали одговор, а преноси "Сајколоџи тудеј" (Psychology today)
Кога жене желе - доброг дечка или опасног момка© freepik/wayhomestudio

Да ли жене желе доброг момка који је пажљив према њима, води рачуна о њиховим потребама или лошег момка који је привлачан, мужеван, од кога се јављају "лептирићи у стомаку", а срце прескаче? Да ли жене заиста бирају лоше момке и које су разлике између лошег момка, доброг момка, хероја и губитика?

Које су то особине које красе ова четири типа мушкараца - на ово питање одговарале су жене за потребе једне студије из 2016. године, а коју објашњава др Џереми Николсон, социјални психолог и стручњак за партнерске односе. Циљ истраживања је био да се добије јасније сазнање о томе шта жене мисле, које карактерне особине сваки од ових типова мушкараца има:

Доминација - лоши момци и хероји, су означени као доминантнији од финих момака и лузера

Подршка - добри момци и хероји, ће бити подршка, већа од лоших момака и губитника

Физичка атрактивност - хероји и лоши момци су физички привлачнији, лузери су најмање атрактивни, док су фини момци у средини

У овој студији се истраживало и шта жене осећају према одређеном типу мушкараца, и како одређују који је тип мушкарца за партнерски или сексуални однос. Жене су преферирале хероје за сексуалне односе, али и као партнере за везу. Лузери су најмање пожељни и као партнери за живот и као сексуални партнери. Док су лоши момци и добри момци остали у средини и рангирани, у зависности од карактеристичних особина и жеља појединачних жена у истраживању.

Када се говори о избору између финог момка и лошег момка - истраживачи су морали да укључе јоше неке факторе како би направили разлику између избора ове две врсте партнера. Тако су дошли до открића да, жене које су за себе мислиле да су неугледне, одбијају партнере који су подржавајући (фини момци и хероји), а жене које су склоне анксиозности бирају за везу партнера који је доминантна особа (лоши момци или хероји). Поврх тога, жене које имају високо мишљење о себи, бирају добре момке пре него лоше, а жене које траже краћу везу, бирају лоше момке пре него добре момке.

Ова последња открића подударају се са старијом студијом из 2005. године, која је процењивала разлоге због којих жене ступају у везу само са добрим момцима. У тој студији, жене су бирале добре момке када су желеле разговор и обавезу. А када су желеле физички контакт и забаву, бирале су лошег момка, који је забаван и привлачан. Тако се дошло до закључка да када жена жели дугу везу, бира финог момка, а када жели забаву и секс, бира лошег момка.

Жене које бирају лоше момке - бирају краткорочан физички контакт, пре него дугорочну емотивну подршку. Објашњење за ово је да желе једноставни физички контакт без обавеза. Такође су вероватно емотивно недоступне и имају проблем са успостављањем поверења према партнеру, посебно уколико је реч о већој емоционалној интимности. Могуће је да имају лошије самопоуздање и једноставно мисле да је краткорочан физички однос са лошим момком све што им је потребно или што мисле да заслужују.

Жене које бирају добре момке - желе емоционалну подршку. Имају веће самопоуздање, мањи интерес за сексуалним контактом или и по мало од обе ствари. Свесно бирају дугорочно партнерство, некога ко жели да се обавеже, чак иако тај партнер није најатрактивнији избор.

Жене које бирају хероје - желе цео пакет у једном мушкарцу: доминантност, подршку и атрактивност. Иако понекад могу бити склоне анксиозности, имају високо самопоуздање. Овакве жене занима страствени и саосећајни партнер. Жене које "желе све" од ових особина код мушкарца, према неким другим студијама су најпожељније супротном полу. Чиме би се могло закључити да неће имати проблем да привуку "хероја".

И шта жене желе? Оне које желе "цео пакет", морају и саме бити цео пакет за мушки род, сматра др Џереми Николсон. За разлику од њих, лоши момци и девојке се проналазе из страсти, док добре девојке и момци се проналазе у сапутничким односима пуним разумевања. Овакви парови или губе или добијају, сматра др Николсон у зависности шта им је крајњи циљ - страст или разумевање.

image