Свет

Јапан се поново милитаризује, и то уз подршку САД

Земља је усвојила нову стратегију националне безбедности која ће, како савезници с друге стране Пацифика поручују, "ојачати и модернизовати америчко-јапанску алијансу".
Јапан се поново милитаризује, и то уз подршку САДGetty © Photo by Akio Kon - Pool/Getty Images

Јапан се поново милитаризује, а нова стратегија националне безбедности земље коју је подржала и Америка, удвостручиће износ који је намењен за војску и омогућити набавку пројектила великог домета.

Буџет, у наредних пет година увећан за готово 315 милијарди долара, трошиће се и на изградњу војних аеродрома, као и на побољшање транспорта и складиштења муниције и горива. Укључене су и субвенције за изградњу националне одбрамбене индустрије како би се јапанска восјка мање ослањала на америчко оружје.

"То је најновији корак на вишегодишњем путу Јапана ка изградњи снажније војске и смањењу своје зависности од америчких снага. После деценија отпора тој идеји, недавне анкете показују да више од половине земље сада подржава војно јачање, усред све веће агресије Кине према Тајвану и руског рата против Украјине", поручио је јапански премијер Фумио Кишида, а пренео "Њујорк тајмс".

"Аплауз" је одмах стигао с друге стране Пацифика, а амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан оценио је да ће потез "ојачати и модернизовати америчко-јапанску алијансу".

"Нова стратегија јача дубоку посвећеност премијера Кишиде међународном миру и нуклеарном неширењу и поставља сцену за лидерство Јапана наредне године док та земља заузима место у Савету безбедности УН, и постаје домаћин Г7. Захвални смо на руководству премијера Кишиде и Јапана широм света, укључујући њихову подршку Украјини док Русија води свој брутални рат. Честитамо на њиховој историјској новој стратегији националне безбедности која ће нама и нашим партнерима помоћи да постигнемо трајни мир, стабилност и просперитет", истиче се у Саливановом саопштењу на сајту Беле куће.

Јапан је, иначе, почео да утврђује острва у свом југозападном архипелагу, у припреми за могући сукоб око Тајвана, а план је да њихове инсталације отежају приступ западном Пацифику за кинеске бродове.

Земља планира да инвестира и у оспособљавање система за противударе, који су промовисани као средство за одвраћање евентуалних ракетних напада Кине или Северне Кореје. Надају се да ће, пре него што на крају пређу на сопствене системе наоружања, набавити око 1.000 пројектила, почевши од "томахавка" произведених у САД.

Осим тога земља ће у сарадњи са Италијом и Британијом производити борбени авион нове генерације који би допунили њихову флоту америчких Ф-35 до 2030. године.

Како оцењује "Њујорк тајмс", нови план владе одражава и геополитичке промене у региону настале откако је претходна верзија стратегије објављена пре готово једне деценије.

Од претходног документа из 2013. године, наиме, само се није променила позиција Северне Кореје - Јапанци њен нуклеарни програм и даље сматрају безбедносном претњом. Кина и Русија које су, међутим, тада описане као стратешки партнери, сада су непријатељи, а успон Пекинга у Јапану сматра се  "највећим стратешким изазовом" међународном поретку, док се политика Русије оцењује као ратоборна.

Како пише "Њујорк тајмс" одлука премијера Кишиде има здушну подршку, па Јапанци нису ни разматрали треба ли новац потрошити, него само - како га обезбедити.

"Људи подржавају јачање снага самоодбране. Они подржавају повећање потрошње на одбрану, али не воле више пореза", рекао је професор међународне политике и безбедности Хидеки Уемура.

image