Свет

ЕУ наставља с цензуром: Забрањено емитовање још четири руске телевизије

Нове мере део су деветог пакета санкција Европске уније, а односе се на "НТВ", "РЕН ТВ", "Русија 1" и "Први канал"
ЕУ наставља с цензуром: Забрањено емитовање још четири руске телевизијеwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth

Савет ЕУ покренуо је процес суспендовања дозвола за емитовање руских телевизијских канала "НТВ", "РЕН ТВ", "Русија 1" и "Први канал", наводи се у данашњем званичном саопштењу, који је објављен на сајту Савета ЕУ.

"Да би се супротставио систематској међународној кампањи Руске Федерације која укључује дезинформације и манипулацију информацијама, а све у циљу дестабилизације њених суседа и ЕУ, Савет је покренуо процес суспендовања дозвола за емитовање још четири медија", објаснили су данас из Европе.

Ови руски медији ипак ће и даље имати право да спроводе истраживања и интервјуе на територији Уније, додају из ЕУ.

"Набројани медији су под сталном директном или индиректном контролом руководства Руске Федерације, које их је користило за пласирање дезинформација и ратне пропаганде зарад легитимизације руске агресије и подривања подршке Украјини", наводи се у саопштењу.

Нове мере представљају део новог деветог пакета санкција које је ЕУ данас усвојила против Москве.

Европски парламент у новембру 2016. године усвојио је резолуцију у којој се наводи да је потребно супротставити се руским медијима, а посебно "Спутњику" и РТ-у, који су наведени као главне претње.

Бројни западни политичари, укључујући америчке сенаторе и конгресмене, као и председника Француске, оптужили су "Спутњик" и РТ за мешање у америчке и француске изборе, али за то нису пружили никакве доказе. 

Из Русије су такве изјаве назвали нетачним и без основа.

Забрана емитовања РТ-а и повезаних са њим компанијама усвојена је 2. марта ове године, убрзо након почетка специјалне војне операције у Украјини.

image