Магазин

Шта нам лице говори о здравственом стању

Ако су "очи огледало душе", онда је лице огледало правог стања у организму
Шта нам лице говори о здравственом стању© freepik/freepik

Лице је један од најекспресивнијих делова тела јер се много тога може рећи о особи из њеног лица, а прве промене ће човек најпре видети сам током свакодневних ритуала неге.
Посета лекару такође доказује да је лице веома важан аспект дијагностике, јер се лекари делимично ослањају и на посматрање вашег лица да би поставили дијагнозу. Одређени симптоми се могу манифестовати на вашем лицу, што вашем лекару може дати важне назнаке о основном здравственом стању, преноси медицински часопис "ВебМ".

Ваше тело можда покушава да привуче вашу пажњу и даје вам знакове који могу бити исписани на вашем лицу а како је кожа највећи орган човека, управо на њој "пишу" многе информације које се могу повезати са стањем организма. Које су то промене на лицу које могу указивати на болест?

Уколико делује као да је кожа жућа, то може указивати на жутицу, болест коју карактерише повећан ниво билирубина у крви, а повећање је знак да јетра не ради како треба. Хепатитис и алкохолизам су најчешће болести чији је узрок неправилан рад јетре. Уколико постоји камен у жучи, који блокира рад овог органа, то може утицати и на неправилан рад јетре. Свакако би требало потражити савет лекара, и кренути са терапијом, како би јетра могла неометано да ради. 

На кожи се могу појавити осипи, који могу имати много узрока. Уколико се понавља осећај пецкања и свраба, а истовремено се појави и пекући осећај на скалпу главе, као и пликови, често је узрок целијаклија. Целијаклија је болест која је настала услед немогућности тела да обради глутен из хране. Не би требало пре одласка лекару на своју руку прекидати узимање намирница са глутеном, јер ће резултати бити непотпуни.

Уколико се у централном делу лица појави црвенило или руменило могуће је да је оно изазваном розацеом. Често се појављује код особа светлије пути, које имају осетљивију кожу и бурније реакције на препарате или промене времена. Јавља се као нагло румењење у лицу, а може се појавити као такво након туширања или излагања сунцу. Још увек није пронађен тачан узрок јављања розацее, а лекари тумаче развој ове болести генетиком а некада спољашњим утицајем. За неке од јачих облика испољавања преписују се антибиотици, али би и наношење креме за сунчање, избегавање зачињене хране могло такође да помогне код слабијих симптома.

Уколико очи делују отечено, као да је цела област око ока пуна воде, ако није у питању мањак сна обично је реч о конзумирању слане хране. Оток око очију би требалода престане уколико се ограничи количина соли. Међутим, некада могу настати због неправилног рада хормона, због чека би требало посетити стручњака који ће преписати адекватну терапију. 

Црвене очи, које сврбе често су узрок алергија, мада у последње време због свакодневне изложености екранима компјутера многи људи пате од ове непријатне појаве. Међутим, појава која би захтевала посету лекару је  коњуктивитис који може бити заразан уколико је изазван бактеријама. Успешно се бактеријски коњуктивитис лечи антибиотицима, а алергијски коњуктивитис се лечи лековима за сузбијање алергија, антихистаминицима.

У зимским месецима су честа појава су испуцале усне, услед хладног ваздуха и честог изласка из топлог на хладно. Хидратација усана у овом периоду помаже код овог проблема који се лако решава. Међутим, ако стално имате суве усне упркос томе што су добро хидриране, можда постоји здравствени проблем. Испуцале усне могу бити симптом проблема који се одноци на функцију знојних жлезда, као што је хипотиреоза или дијабетес. Осим тога, суве усне могу бити и симптом недостатка одређених витамина Б, недостатка фолне киселине, екцема, псоријазе, дерматитиса или алергијске реакција реакције на лек.

Још један разлог за одлазак лекару могу бити десни које су болне или крваре. Најчешће је у питању болест десни - гингивитис, који уколико се не третира на време може прећи у парадентозу. Парадентоза је узрочник губљења зуба, а често је поред генетске условљености, повезана и са лошом оралном хигијеном. Неретко ово обољење настаје као последица срчаних проблема или дијабетеса. Препорука је поред одласка стоматологу, потражити и савет лекара како би се уклониле сумње на друге болести. 

Асиметрија лица. Искривљено, асиметрично лице може бити један од првих знакова можданог удара. Асиметрија лица такође може бити симптом Белове парализе, стања које узрокује привремену слабост или парализу мишића лица. 

Маљавост лица
Вишак длака на лицу код жена, посебно дуж линије вилице, браде и горње усне, може значити да имају синдром полицистичних јајника (ПЦОС). Ово је хормонски дисбаланс у којој су нивои мушких хормона повишени. Ако као жена имате длаке на лицу, нема потребе да одмах претпостављате да имате ПЦОС, јер раст длака на лицу код жена такође може бити узрокован инсулинском резистенцијом. Вишак инсулина у телу може стимулисати јајнике да производе андрогене (мушке хормоне). Такође, маљавост на лицу се може јавити и код жена са високим нивоом холестерола и  код жена у менопаузи.

Неке промене на лицу могу показати колико је здравље нарушено, али не могу да представе потпуну слику без посете стручњаку, који ће знати које параметре да истражи како би потврдио болест или помогао да се на прави начин третира одређена област на лицу. 

image