Свет

Јужна Кореја протестује због јапанских претензија према острвима Докдо

Министарство спољних послова Јужне Кореје затражило је хитно уклањање територијалних аспирација из јапанске националне безбедносне стратегије према острвима Докдо познатим у Јапану под називом Такешима
Јужна Кореја протестује због јапанских претензија према острвима Докдоwww.globallookpress.com © Yao Qilin

Јужна Кореја протестовала је због територијалних претензија Јапана према острвима Докдо, на према којим је Токио изразио територијалне претензије у својој националној безбедносној стратегији.

Министарство спољних послова Јужне Кореје затражило је од високог дипломате из јапанске амбасаде у Сеулу хитно уклањање територијалних аспирација из поменутих докумената према острвима познатим у Јапану као Такешима, пренео је Ројтерс.

Јужнокорејско министарство нагласило је да тај потез не помаже у "изградњи односа између двеју земаља оријентисаних на будућност", али је ипак изразило наду да ће "нова јапанска безбедносна политика бити транспарентна и допринети регионалном миру и стабилности".

Поручено је и да свака вежба способности напада на Корејско полуострво "нужно мора да укључује блиске консултације и споразум са Јужном Корејом", што очигледно упућује на могућу акцију супротстављања евентуалној агресији Северне Кореје.

Спорна острва налазе се у Источном кинеском мору и тренутно су под управом Сеула, који тамо има мали контингент обалске страже, док Токио тврди да воде у којима се она налазе припадају Јапанском мору.

image