Русија

Изјава Америке о Криму је објава рата

"Насртање на руски Крим за нас Кримљане је једнако позиву да се бомбардује Вашингтон", рекао је Геориј Мурадов
Изјава Америке о Криму је објава ратаwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Keystone Press Agency

Стални представник Крима у администрацији руског председника Георгиј Мурадов назвао је изјаву портпарола америчког Савета за националну безбедност САД Џона Кирбија о полуострву Крим објавом рата, коју Американци воде туђим "крвавим нацистичким рукама".

Раније је Џон Кирби рекао да САД признају право Украјине да планира и води војне операције на Криму, пошто то полуострво сматра територијом Украјине.

"Кирбијева изјава о Криму је објава рата Русији, коју САД воле да воде туђим крвавим нацистичким рукама. Без директног подсећања Вашингтона на нашу батину за обуздавање нуклеарног рата која се диже над глупом главом вашингтонских безумника, ништа нисмо урадили", изводио је Мурадов.

Према његовим речима, Американци треба да се сете Бизмаркових речи, јер је он добро познавао Русију, да се с Русима не треба качити.

"Насртање на руски Крим за нас Кримљане је једнако позиву да се бомбардује Вашингтон", рекао је Мурадов.

Крим је постао руски регион у марту 2014. након референдума одржаног после државног удара у Украјини. За уједињење са Русијом изјаснило 96,77 одсто бирача на Криму и 95,6 одсто у Севастопољу.

Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом, а ту идеју Кијева подржавају многе западне земље. Руководство Русије је више пута изјављивало да су становници Крима гласали за демократско уједињење са Русијом, уз потпуно поштовање међународног права и Повеље УН. Према речима руског председника Владимира Путина, питање Крима је "коначно затворено".

image