Свет

Шолц: Запад не сме да одустане од разговора са Москвом

Немачки канцелар упозорава да би окончање сукоба у Украјини било много теже без дијалога са Москвом
Шолц: Запад не сме да одустане од разговора са Москвомwww.globallookpress.com © IMAGO/Frederic Kern

Западне нације никада не би требало да напусте разговоре са Москвом, без обзира на то колико су велике "разлике" између две стране, рекао је немачки канцелар Олаф Шолц за немачки лист "СЗ". Одустајање од преговора са Москвом само би отежало задатак окончања сукоба у Украјини, сматра он.

"Оно што је важно јесте да, упркос великим разликама у ставовима, не дозволимо да се нит разговора са Русијом прекине", рекао је Шолц и додао да би "ако не разговарамо, Русија била још мање вољна да прекине сукоб."

Канцелар и даље криви Москву за сукоб са Кијевом и тврди да би Русија требало да буде проактивна у заустављању војне акције. Ипак, Шолц се заложио да се решење пронађе преговорима а не војним путем. "Због тога је важно да разговарамо", рекао је он.

На питање када би могао да се отвори "прозор за преговоре", Шолц је рекао да је "то време заправо одавно дошло". Канцелар је такође изразио наду да ћемо када се сукоб заврши и "када будемо имали посла са другачијом Русијом... способном да склопи мир, можда поново моћи да живимо заједно". Он није прецизирао шта мисли под "другачијом Русијом".

Шолц је поново изнео став Берлина о испорукама оружја Украјини, рекавши да ће Немачка послати "модерно оружје" у Кијев, али ће такође настојати да спречи "директну конфронтацију између НАТО-а и Русије".

Немачки канцелар је више пута позивао на наставак дијалога са Москвом, тврдећи да је то једина одржива опција за окончање борби у Украјини. Раније у децембру, он је своју одлуку да "настави да разговара" са руским председником Владимиром Путином бранио рекавши да жели да доживи тренутак када ће бити могуће "извући се из ове ситуације".

Шолц и Путин разговарали су телефоном 2. децембра. Како је саопштено из Кремља, њих двојица су разговарали о "различитим аспектима ситуације у Украјини". Шолц је тада "осудио руске ваздушне нападе" на оно што је назвао "цивилном инфраструктуром у Украјини". У интервјуу за "СЗ", он је такође назвао ове ваздушне нападе "очигледним кршењем међународног права".

Руске снаге гађају неке од енергетских инфраструктурних објеката Украјине од октобра. Руско Министарство одбране верује да су они кључни за војне способности Кијева.

image