Свет

Папа песимистичан: Ово је трећи светски рат

Већ је неколико страна укључено у рат. Постоји много интереса, истакао је папа.
Папа песимистичан: Ово је трећи светски ратwww.globallookpress.com © Cecilia Fabiano

Папа Франциско изразио је уверење да је специјална војна операција у Украјини светски рат и да се неће ускоро завршити.

"Председник Украјине Владимир Зеленски, по трећи пут шаље једног од својих саветника за верска питања. У контакту смо, прихватам и  помажем", рекао је папа Фрања у интервјуу за шпански лист "АБЦ".

Поглавар Римокатоличке цркве рекао је да не види крај сукоба у Украјини у догледно време, јер је то, према његовим речима, светски рат.

"Већ је неколико страна укључено у рат. Постоји много интереса", истакао је папа.

Раније је Ватикан понудио да организује преговоре Украјине и Русије на својој територији. Шеф спољнополитичког одељења Католичке цркве надбискуп Пол Ричард Галагер напоменуо је да су Ватикан и папа од почетка сукоба увек били отворени за преговоре, али да "конкретан одговор још није добијен".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је крајем новембра да Москва поздравља напоре неких земаља, укључујући Ватикан, да помогну у решавању ситуације у Украјини, али да такви предлози нису могући због става Кијева.

Папа Фрања често помиње Украјину у својим јавним наступима и неколико пута је упозоравао да криза ризикује да изазове употребу нуклеарног оружја са неконтролисаним глобалним последицама.

Он је открио је у интервјуу за шпанске медије да је недуго након што је изабран за поглавара Римокатоличке цркве 2013. године, написао писмо о оставци, у случају да га здравствени проблеми спрече у обављању дужности.

Папа је истакао да је ту оставку дао кардиналу Тарцизију Бертонеу, који је тада био државни секретар Ватикана. 

Поглавар Римокатоличке цркве, у суботу је напунио 86 година, а 2021. године је оперисан, и месецима се кретао помоћу инвалидских колица, док у последње време све чешће користи штап уз помоћ којег се креће.

image