Свет

Јапанцима се не даје новац за финансирање војске

Јапан би могао да има трећи највећи војни буџет после САД и Кине
Јапанцима се не даје новац за финансирање војскеwww.globallookpress.com © POOL/Keystone Press Agency

Већина Јапанаца не подржава повећање пореза за финансирање војних капацитета, показало је истраживање новинске агенције Кјодо спроведено након што је влада објавила највеће војно "билдовање" Јапана од Другог светског рата.

Јапан је у петак објавио план војне потрошње вредан 320 милијарди долара за куповину пројектила способних да погоде Кину и за припрему земље за било какав трајни сукоб, пошто су ракетни тестови оближње Северне Кореје, тензије око Тајвана и руска војна операција у Украјини изазвали страх од избијања сукоба.

Премијер Фумио Кишида је овог месеца рекао да његова влада неће повећати порезе за наредну фискалну годину која почиње 1. априла, али ће их повећавати у фазама ка фискалној 2027. како би обезбедила средства за повећање буџета за одбрану.

Рекао је да је Јапан на "историјској прекретници" и да је војна експанзија кроз смањење трошкова и повећање пореза његов "одговор на различите безбедносне изазове са којима се суочавамо".

Скоро 65 одсто испитаника у Кјодовој анкети противи се повећању пореза за војну потрошњу, док је 87 одсто рекло да је Кишидино објашњење недовољно.

Истраживање је такође показало да је подршка Кишидиној администрацији остала непромењена у односу на претходни месец. Владу подржава 33,1 одсто испитаника, најниже од формирања у октобру прошле године.

Владин петогодишњи порески план, који је некада био незамислив у пацифистичком Јапану, значи да би ова земља имала трећи највећи војни буџет после Сједињених Држава и Кине.

image