Свет

Демократе упозоравају "Фејсбук" да не укида цензуру

Ако би "Фејсбук" обновио заштиту слободе говора, контрола над друштвеним мрежама могла би да нестане, тврди професор права на Универзитету "Џорџ Вашингтон" Џонатан Тарли
Демократе упозоравају "Фејсбук" да не укида цензуруwww.globallookpress.com © Cfoto

Враћање слободе говора на Твитеру узроковало је праву панику у редовима демократа у САД – уплашили су се да би могао доћи крај контролисању друштвених мрежа које ревносно спроводе. До те мере да су неки од највећих заговорника цензуре у Конгресу послали "Фејсбуку" писмо-упозорење да не крећу за "Твитером" и врате слободу изражавања на своју мрежу, упозорава професор права на Универзитету "Џорџ Вашингтон" Џонатан Тарли у својој колумни.

"Није тешко уочити разлог за узбуну. Ако би 'Фејсбук' обновио заштиту слободе говора, контрола над друштвеним мрежама могла би да нестане", јасан је Тарли.

У писму конгресмена Адама Шифа (Калифорнија), Андреа Карсона (Индијана), Кети Кастор (Флорида) и сенатора Шелдона Вајтхауса, "Фејсбуку" је указано на то да ће Конгрес реаговати у случају да смање систем цензуре. Писмо "Метином" председнику за глобалне послове Нику Клегу написано је на меморандуму Конгреса.

Тарли истиче да се ово дешава пошто су републиканци обећали да ће истражити цензуру друштвених мрежа када преузму контролу у Представничком дому у јануару 2023.

Поменуте демократе сугеришу да би уколико "Мета" не прихвати њихову сугестију, могли да врше надзор над сваким потезом "Фејсбука" да "измени или поништи одређене политике дезинформација".

Осим што захтевају да "Фејсбук" задржи своје забране за особе попут бившег америчког председника Доналда Трампа, они желе да ова друштвена платформа прошири цензуру, јер "за разлику од других великих друштвених мрежа, политика 'Мете' не забрањује постове у којима се износе непоткрепљене тврдње о превари бирача".

Џонатан Тарли подсећа да је првопотписани у писму Адам Шиф био један од чланова Конгреса који је пре председничких избора 2020. изнео лажну тврдњу да иза приче о лаптопу Хантера Бајдена стоје Руси, а критикован је и због лажних наратива о дослуху Трампа и Русије на изборима 2016.

Упркос напорима левице да бојкотују "Твитер" и тако му смање приходе од оглашавања, по речима његовог власника Илона Маска, корисници се пријављују у рекордном броју, а већина Американаца подржава сталне напоре Маска да Твитер претвори у слободнију и транспарентнију платформу, наводи Тарли.

Писмо Клегу из "Мете", пише Џонатан Тарли, подсећа на друго писмо које је неколико демократа из Конгреса послало кабловским оператерима прошле године, у ком су захтевали да знају зашто преносе "Фокс њуз", алтернативно гласило америчком политичком мејнстриму.

"То је био отворени покушај тих демократа да цензуришу супротна гледишта", каже Тарли који је иначе сведочио у Конгресу на тему слободе говора у медијима 2021, а повремено се појављује на "Фокс њузу" као правни аналитичар.

"Они знају да цензура функционише само ако нема алтернативе. Проблем је што постоји алтернатива. 'Фокс њуз' наводно гледа више демократа него његовог левичарског ривала Си-Ен-Ен, који се сада суочава са огромним резовима и наглим падом рејтинга", закључује Тарли.

image