Економија

"Катаргејт" би могао да угрози ЛНГ партнерство Дохе и ЕУ

У нарочито тешком положају биће Немачка, једина европска земља која је са Катаром потписала петнаестогодишњи уговор о набавци течног природног гаса
"Катаргејт" би могао да угрози ЛНГ партнерство Дохе и ЕУ© Tanjug/Marcus Brandt/dpa via AP

Истрага у Европском парламенту због сумње на корупцију и оптужбе да је Катар наводним исплатама и поклонима покушавао да подмити посланике ЕП, могла би се одразити на енергетске аранжмане са овом заливском земљом којој се Европска унија окренула покушавајући да нађе замену за руски гас.

Катар се нашао у средишту опсежне истраге која је потресла европску демократију до темеља, док с друге стране, као велики извозник течног природног гаса (ЛНГ), ова земља игра значајну улогу у покушајима ЕУ да се носи с енергетском кризом, пише "Политико".

Ако белгијске власти буду званично означиле Доху као судеоника корупције у истрази која је је у току, то ће додатно закомпликовати дипломатске, али и енергетске односе Старог континента и Катара, чија је улога поузданог добављача ЛНГ-а у наредним месецима требало само да расте.

Тренутно Катар учествује са пет одсто у укупном ЛНГ-у који увози ЕУ, али у плану су два велика пројекта проширења катарских ЛНГ производних капацитета, који би требало да буду окончани 2026. и 2027, а који ће, према очекивањима, ту бројку значајно променити.

У светлу нових околности, у нарочито тешком положају биће Немачка, за коју, како пише портал, нема лаких решења. Она је једина земља ЕУ која је већ потписала вишегодишњи уговор са Катаром, док су остале попут Италије, преговарале о тренутним испорукама гаса.

То што је Немачка прошлог месеца потписала уговор на 15 година са Катаром о увози ЛНГ-а не треба да чуди, будући да је Берлин био највише ослоњен на руски гас, чак 55 одсто потреба задовољавао је преко њих, и најзаинтересованији је да нађе решење за његову замену и попуни велики део тржишта.

Са државном компанијом "Катар Енерџи" и америчким "Коноко Филипсом" потписан је уговор који гарантује два милиона метричких тона ЛНГ-а годишње, почевши од 2026. године, када би требало да буде окончана прва фаза проширења катарских капацитета.

Званичници су се већ сусрели са непријатним питањима о "етичности" уговора са Катаром – да ли је у реду куповати гас од Катара, ако Катар купује европске посланике запитали су новинари немачког министра економије Роберта Хабека, који им је у маниру искусног политичара одговорио да су то две различите ствари.      

"Мито је кривично дело. Трговина са другим земљама увек треба да буде усклађена са моралним последицама у које се улази и у исто време треба да се осигура безбедност испорука. У овом случају, када говоримо о набавци гаса, Европа и Немачка имају интерес да замене губитак руског гаса. Тако да мислим да треба да разликујемо те две ствари", рекао је Хабек.

Другим речима, енергетска безбедност је исувише важна да би се мешала са скандалом у Европском парламенту. Већ су се јавили немачки политичари који не деле тај став и позивају на преиспитивање гасних уговора са Дохом, попут посланика Демохришћанске странке Дениса Радкеа.

Догађаји око истраге у ЕП и уговора Немачке са Катаром, могли би додатно да уздрмају владајућу коалицију у овој европској земљи, будући да су се Зелени већ нашли у незгодном положају због нових споразума владе и државних компанија који подразумевају набавку значајне количине фосилних горива.

Портпарол Зелених Расмус Андресен, упитан да ли би Немачка требало да поново размотри уговор са Катаром, одговорио је да "тренутно проучавамо све у вези са Катаром у Европском парламенту, а и други би требало то да учине". Његов страначки колега, Хенрик Хан објаснио је да Катар није било дугорочно решење за немачку енергетску безбедност, већ "тренутно мање зло у поређењу са Русијом".

Са Катаром су у јаким енергетско-пословним везама и друге европске земље. Енергетски гиганти из Италије и Француске, "Ени" и француски "Тотал енерџис" имају значајан удео у катарској компанији "Норт филд ист ЛНГ девелопмент", која се описује као највећи светски ЛНГ пројекат.

Уколико Катар буде званично проглашен за судеоника великог евро-парламентарног скандала, уследиће званичне дипломатске жалбе ЕУ земаља, а скандал ће вероватно одложити планове за будућа енергетска партнерства између ЕУ и Катара, закључује "Политико".

image