Економија

Француска одлаже поновно покретање нуклеарних реактора

Иако је традиционално велики извозник, Француска је ове године принуђена да увози електричну енергију
Француска одлаже поновно покретање нуклеарних реактораwww.globallookpress.com © www.imago-images.de/IMAGO/Vincent Isore

Француска државна енергетска компанија ЕДФ продужила је рад на одржавању два нуклеарна реактора за још четири месеца, чиме је додатно пореметила снабдевање електричном енергијом у тој и суседним земљама, јавља "Блумберг".

Највећа светска нуклеарна флота претрпела је продужена гашења ове године, због чега је Европа још више зависила од природног гаса у време рекордних цена.

ЕДФ је последњих недеља вратио неке нуклеарне реакторе у рад, међутим, његови застарели погони ће ове зиме радити смањеним капацитетом, што би могло да погорша енергетску кризу која је Европу већ коштала један билион долара.

Иако је традиционално велики извозник, Француска је ове године била принуђена да увози електричну енергију.

Реактори у Француској сада раде са нешто више од две трећине капацитета због чега ће та земља бити принуђена да електричну енергију производи из гаса, што ће "појести" гасна складишта у Европи која је све теже напунити због санкција које су уведене Русији.

Француски мрежни оператер раније је упозорио на могући недостатак електричне енергије током хладнијих месеци, а из ЕДФ су саопштили и да је одложено покретање новог нуклеарног реактора, а реч је о пројекту који већ касни више од деценије.

image