Магазин

Најгори филм године - филм "Блонд" о Мерилин Монро

Најновији филм о Мерилин Монро је изузетно оштро критикован од како се појавио у септембру. Доспео је на ''Варајети'' (Variety) листу најгорих филмова године, а стотине коментара критичара и гледалаца објашњавају зашто.
Најгори филм године - филм "Блонд" о Мерилин МонроGetty © Baron

''С обзиром на све неправде и трагедије са којима се Мерилин Монро суочавала током својих 36 година живота, добро је што није морала да трпи вулгарности овог филма, то јест најновије некрофилске експролатације њеног живота'', био је коментар критичара Маноле Даргис за ''Њујорк тајмс''.  

Узбуђење је било велико када је изашао први трејлер за филм и многи су се надали да ће живот једне од најпознатијих жена на свету бити достојанствено приказан. Десило се супротно.

Филм је направљен према истоименој књизи, написаној 2000. године. Ауторка Џојс Керол Оутс је описивала како би се Мерилин (право име Норма Џин) понашала и осећала док је проживљавала многе трагедије које су јој се дешавале. Неки од догађаја су по истинитој причи, али са великом дозом слободне интерпретације аутора. Поједине сцене и дешавања су била веома искарикирана или поптуно измишљена, а догађаји за које се потврдило да су истинити су били експлицитно одрађени и представљени веома сурово.

Због тога ова новела, па самим тиме и филм, нису биографска дела која описују поптуно истините догађаје, већ једну фиктивну и драматичну верзију живота и карактера Мерилин Монро. Иако није потребно да сваки филм овог типа потпуно прати истину, постоји велика одговорност аутора који користи праве историјске личности у лажним сценаријима који могу потпуно нарушити његову праву историју и живот.

Осим фикције која се ''продавала'' као истина, многе гледаоце је узнемирила главна тема филма, а то је патња са којом је Мерилин живела. Иако је познато да је имала многе изазове, цео филм тежи ка приказивању њене несреће и нарушеног менталног здравља. Неки описују да је начин на који је ово представљено изузетно садистички и да филм више понижава, него што слави њен карактер.

Многи говоре да је акценат филма на различитим сценама злостављања (сексуалног, физичкој или менталног), које служе само као шок фактор. Посебно су дочаране насилне сцене са њеним партнерима, као и непријатне кадрове Мерилиног тела током њеног проласка кроз процес абортирања (на силу). Корисници на друштвеним мрежама описују цео филм као потпуно непоштовање њеног тела, духа и личности, чак 60 година након њене смрти.

Такође, последњи сати Мерилиног живота су снимљени на истом месту где је глумица пронађена. Ово је разбеснело гледаоце и многи су се запитали како је допуштено коришћење ове локације.

Мерлин Монро је једна до најпознатијих жена у модерној историји, али непоштовање њене животне приче се и даље наставља. Опсесија овом старлетом траје генерацијама, позивитна, као и негативна. Чак је и Хју Хефнер, оснивач Плејбој магазина, платио за гробно место поред Мерилиног, како би био што ближе њој, иако је никада није упознао.

И манекенка Емили Ратајковски се у окторбу огласила на друштвеним мрежама и причала о масовној експлоатацији женске туге и трагедије у медијима. 

Међутим, постоје и они који искрено воле и поштују ову историјску личност па данас користе карактер Мерилин Монро као инспирацију за уметност, глуму, шминку, моду... Још један ''добар'' знак су бурне негативне реакције на овакве филмове и пројекте који чине више штете, него доброг, јер оне доказују да је многима стало до поштовања ове легендарне иконе поп културе.

Можда ће се једног дана снимити филм са више истинитих (и не само тужних) догађаја. Према многим изворима, Мерилин је била изузетно паметна, амбициозна и брижна особа. Обожавала је да чита, отворила је сопствену продукцијску кућу, помогла је џез певачици Ели Фицџералд да успе у каријери.

Ово су само неке од детаља из живота Норме Џин засењени трагедијама, које се најбоље продају. Докле год се говори о Мерилин, она ће наставити да живи, али изузетно је важан наратив који се пласира и зато је филм ''Блонд'' доживео велики неуспех.

image