Русија

Захарова: САД повећавају војно присуство у зони специјалне војне операције

Ово је опасна и кратковида политика која доводи САД и Русију на ивицу директне конфронтације, упозорили су још једном из Кремља
Захарова: САД повећавају војно присуство у зони специјалне војне операцијеwww.globallookpress.com © MFA Russia

Представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је данас да Сједињене Америчке Државе не само да шаљу финансијску помоћ и наоружање кијевском режиму, већ све више повећавају присуство својих војних снага на терену, у зони специјалне војне операције.

"Ово је опасна и кратковида политика која доводи САД и Русију на ивицу директне конфронтације", рекла је портпаролка, позивајући Вашингтон да трезвено процени ситуацију и не доведе до ескалације сукоба. Ипак, како је додала, из Москве нису превише оптимистични да ће се коментари руске стране чути. 

"Жеља Сједињених Држава да по сваку цену задрже доминантну улогу, игноришући нове геополитичке реалности, као и њихова арогантна неспремност да воде озбиљан дијалог о безбедносним гаранцијама, довеле су до очекиваног резултата. После великог фијаска у Авганистану, Америка се све више увлачи у нови сукоб, не само финансијски или оружјем подржавајући неонацистички режим у Кијеву, већ и повећавајући своје војно присуство 'на терену'", наводи се у званичном саопштењу министарства.

Портпаролка Марија Захарова прокоментарисала је и недавну изјаву свог америчког колеге Неда Прајса о томе да је Москва наводно крива за лоше односе двеју земаља, рекавши да је то нетачна изјава и да је Кремљ покушавао да односе са САД учини стабилнијим и отворенијим. Ипак, агресивна реторика и претње, као и лажне изјаве (...) не доприносе развоју односа, истакла је Захарова.

"Амерички званичници немају проблем да банално лажу да је државни секретар Ентони Блинкен у контакту 'са својим колегом С. В. Лавровом'. Подсећања ради, они су последњи пут разговарали телефоном 29. јула, а шеф америчке дипломатије је на међународним форумима бежао од нашег министра како се не би укрстили и како не би ушао у кадар са њим", рекла је она.

Да би дошло до деескалације тензија потребно је да видимо да и из Вашингтона искрено желе да граде однос по принципу међусобног поштовања и репроцитета, објаснила је Захарова, додајући да овакве намере тренутно не постоје у САД.

Грчка крши договоре са Русијом и не поштује вољу грађана када прича о испостави система С-300ПМУ-1

Из Атине све чешће говоре о томе да су спремни да Кијеву пошаљу противваздушне ракетне системе С-300ПМУ-1 у замену за америчке системе противваздушне одбране "Патриот". На овај начин, власти Грчке делују против потписаних договора са Москвом из 1995. и 2003. године, у складу са којим Атина нема право да другој земљи шаље војну технику која је добила од Москве, без њене сагласности. Овакво понашање несумњиво ће довести до одговора и последица, упозорила је данас представница руског МСП-а.

Уколико се одлучи на овај корак, Атина ће нарушити и међународна ограничења која прописују да се оружје не сме слати у оне регионе у којима би оно могло довести до заоштравања конфликта и рушења међународног хуманитарног права.

Седамдесет одсто грађана Грчке противи се оваквој одлуци, али, по свему судећи, власти у земљи ово не брине, као што им не смета ни чињеница да би тако могли постати саучесници неонацистичког режима у Кијеву које убија цивиле.

"Нико не би требало да сумња да ће Оружане снаге Руске Федерације пронаћи и уништити сву војну опрему послату у Кијев. Још увек можете да одустанете од опасних планова, пре него што буде било касно. Још једном упозоравамо и позивамо грчко руководство да поступи одговорно", упозорили су из министарства.

image