Магазин

Зашто људи лажу у пријавама за посао

Да ли вам се некада десило да на порталима за претрагу послова наиђете на савршен оглас за посао, а када кликнете на оглас, схватите да не испуњавате баш све захтеве које послодавац има према потенцијалним кандидатима? Тражење посла и јављање на огласе може бити изузетно стресно, а према истраживањима, управо је тај стрес разлог зашто кандидати лажу у пријавама за посао.
Зашто људи лажу у пријавама за посао© pexels/Florencio Rojas

Према статистикама, више од 70 процената људи лаже у својим пројавама за посао. Искушење у које најчешће упадамо када наиђемо на оглас за посао који нам се допадне, а за који не испуњавамо баш све критеријуме, јесте да нашу радну биографију малчице "украсимо" - и додамо знања и вештине којима можда и не владамо у захтеваној мери. Ипак, експерти из области регрутације и селекције кандидата сви у глас говоре: лагање у радној биографији и њено улепшавање није у реду, и ма колико звучало као клише, искреност се цени.

Разлога за тако нешто има више: некада је то недостатак радног искуства, некада недостатак знања и вештина које одређене позиције захтевају, а некада једноставно превелика жеља да се допаднемо послодавцу.

Које су то најчешће лажи из радних биографија са којима се сусрећу регрутери и послодавци? На првом месту овог "црног списка" налазе се лажи које се везују за знања и компетенције које кандидат за одређену позицију мора поседовати, а најчешће је у питању познавање рада у одређеном софтверу, као и степен поменутих знања.

Познавање Ексела, као најраспрострањенија лаж из ове групе не само да послодавцима највише "упада у очи" када погледају радну биографију кандидата (нарочито уколико је наведено експертско и напредно познавање), већ је популарност стекла и на многим друштвеним мрежама којима се шире разни "мимови", видео снимци и "гифови".

Када у Си-Ви-ју (CV) наведете да сте експерт у области Ексела - послодавац са пуним правом може очекивати од вас да знате да записујете макрое "од нуле" (ако не знате шта ово значи, боље коригујте Си-Ви!), рутински обављате већину операција (а не само да користите већ постојеће шаблоне), формуле у Екселу знате напамет, без "гуглања", а ваши "дашборди" ("dashboard") изгледају боље од оних које остале колеге припремају. Стога, пре него што пошаљете пријаву за наредни посао - преиспитајте своја знања из ове и свих других области које сте навели.

Друга најпопуларнија лаж у радној биографији према речима послодаваца односи се на претходно радно искуство, у два потпуно различита облика: док једни не наводе одређена радна искуства због некоректног (или чак конфликтног) завршетка радног односа и лоше репутације (и веровали или не, ова је чешћа), други своју биографију украшавају позицијама на којима нису радили и радом у компанијама за које мисле да си њихова имена звучнија.

И док претходне две лажи још некако и могу проћи неопажено уколико се кандидат добро снађе на интервјуу, а послодавац недовољно темељно провери наведено, за лажи које заузимају треће и четврто место просто је невероватно да се уопште и налазе на овом списку, будући да је реч о лако проверљивим и доказивим подацима: године радног искуства налазе се на трећем месту, а узраст на четвртом.

image