Свет

Британци би да увозе радну снагу, али не и еколошке избеглице

Британска влада сматра да је политика према којој се илегални мигранти депортују у Руанду и тамо подносе захтев за азил неопходна, док они који је оповргавају сматрају да је то кршење људских права
Британци би да увозе радну снагу, али не и еколошке избеглицеGetty © Jeff J Mitchell / Staff

Више од милион миграната долазиће у Велику Британију сваке године како би задовољило потребе тржишта рада, показала је студија фондације "Соушал маркет".

Све старија популација и недостатак обучене радне снаге учиниле су да постоји стална потреба за радницима, пише британски "Тајм".

Процењује се да је до јуна ове године око 1,1 милион људи дошло у ову острвску земљу да живи, ради или студира, док је 560.000 њих отишло из земље. Годишње бројке када је у питању имиграција погурале су избегличке шеме за људе из Украјине, Хонг Конга и Авганистана, као и велики број страних студената.

Аутор истраживања Џонатан Томас сугерише да би Британија требало да побољша своју имиграциону политику, развије сарадњу са земљама из које долазе имигранти како би побољшала обуку радника који доносе своје умеће у нову средину.

Имиграција треба стратешки да се обликује, а имигрантска радна снага да "допуњује, а не да замењује" домаћу радну снагу.

Аутори студије такође позивају Британију да постигне "смислени договор" са Француском око управљања кризом на Ламаншу.

"Британија би требало да прихвати да Француска нема обавезу и мало је мотивисана да помогне Британији око азила, нарочито с обзиром на то да је Француска примила три пута више захтева за азил него Уједињено Краљевство и прихватила је већи број избеглица", каже Томас.

Студија о имиграцији објављена је док у земљи трају расправе о томе треба ли држава да прима избеглице из Руанде: британска влада инсистира да је политика према којој се илегални мигранти депортују у Руанду и тамо подносе захтев за азил неопходна, док они који је оповргавају сматрају да је то кршење људских права и конвенције Уједињених нација о правима избеглица.

Британска политика према мигратима из Руанде тренутно је у судском поступку, Високи суд изјаснио се да она није противзаконита, након чега ће вероватно о томе расправљати и Врховни суд, што ће одложити владине намере да депортује мигранте у Руанду за неколико месеци, наводи британски медиј.

image