Србија и Балкан

Дачић са Дендијасом: Грчка подржава територијални интегритет Србије

Споразуми који су потписани у прошлости су важни и морамо да инсистирамо да се поштују, поручио грчки министар
Дачић са Дендијасом: Грчка подржава територијални интегритет Србије© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је у разговору са грчким колегом Никосом Дендијасом потврђено да Грчка остаје посвећена подршци територијалног интегритета Србије и захвалио што та земља подржава Србију и на путу европских интергација.

Дачић је после састанка са Дендијасом на конференцији за новинаре рекао да је грчког министра спољних послова упознао са ситуацијом на Косову и Метохији и о томе да албанска страна не поштује Бриселски споразум.

"Интерес Србије је да се сачува мир у региону и да се спрече сви могући инциденти, да будемо фактор мира и стабилности у региону", рекао је српски министар спољних послова.

Денијас је рекао да је у разговору са Дачићем поновио став Грчке о КиМ.

"Настављамо са подршком дијалогу између Београда и Приштине како би се постигло правно обавезујуће решење. Споразуми који су потписани у прошлости су важни и морамо да инсистирамо да се поштују. Ово што сам рекао поновићу и у Приштини", рекао је грчки министар.

Он је истакао да је сарадња, не само између министара и влада две земље, већ и председника Александра Вучића и премијера Киријакоса Мисцотакиса кључна за стабилност региона.

"Грчка је посвећена даљем јачању стратешких веза са Србијом у свим областима", поручио је грчки министар.

Дендијас је истакао да се Грчка залаже за европске интеграције Србије и Западног Балкана и додао да верује да је Србија  интегрални део Европе, а Европска унија место где Србија припада.

"Желимо да видимо да Србија наставља своје реформе у фундаменталним областима у складу са европском агендом, а ми ћемо помоћи колико будемо могли", навео је Дендијас.

Дачић је истакао да пријатељство Грчке и Србије има дугу традицију и захвалио се грчком колеги на посети.

Председник Србије Александар Вучић угостио је двојицу министара на Светог Николу, у кући родитеља.

"У кући мојих родитеља, данас, на Светог Николу, угостио сам министра спољних послова грчке Никоса Дендијаса и Ивицу Дачића. Хвала им што су почаствовали кућу Вучића. Живело српско-грчко пријатељство", написао је председник на Инстаграму.

image