Свет

"Таква су времена": Трансродне атлетичарке победиле, одбијена жалба групе девојака

"Једна од тужитељки је изгубила четири државна првенства од трансродних спортиста када је у ствари била најбржа жена на стази", рекао је адвокат Роџер Брукс
"Таква су времена": Трансродне атлетичарке победиле, одбијена жалба групе девојакаwww.globallookpress.com © Karl-Heinz Spremberg/imageBROKER.com

Четири атлетичарке у Конектикату изгубиле су право да на суду оспоре правило које дозвољава трансродним спортистима да се такмиче у женским спортовима, будући да је савезни жалбени суд пресудио да су девојке, након што су завршиле средњу школу, изгубиле правни основ за тужбу.

Одлука Апелационог суда 2. округа САД је потврдила прошлогодишњу пресуду којом је приговор одбачен као правно неоснован зато што се атлетичарке које су поднеле тужбу више не такмиче на нивоу средње школе, пише "Блумберг".

Ова пресуда је прва жалбена одлука у САД која се бави питањем трансродних спортиста који се такмиче у женским спортовима.

Како преноси "Блумберг", закон којим се трансродним женама забрањује да се такмиче против биолошких девојчица увело је најмање 18 америчких држава, међу којима су Ајдахо, Индијана, Западна Вирџинија и Јута.

Адвокати тужилаца су тврдили да је "инклузивна политика" Конектиката кажњавала изванредне спортисткиње, које би без присуства трансродних такмичара освојиле државне и регионалне титуле које би им отвориле врата за боља радна места и стипендије на престижним универзитетима.

Рекли су да то правило треба одбацити како би се спречила будућност у којој девојке "нестају са победничког постоља" због трансродних такмичара.

Бројни истакнути амерички спортисти и медицинска удружења подржали су трансродне атлетичарке и позвали на одбацивање тужбе биолошких девојака.

"Спорт цвета због разноликости", рекли су професионални спортисти, "а школски спорт пружа прилику да се створи осећај припадности, повезаности и доприноса који је користан у свим аспектима школовања и живота".

"Једна од тужитељки је изгубила четири државна првенства од трансродних спортиста када је у ствари била најбржа жена на стази", рекао је судијама Роџер Брукс, адвокат у Алијанси за одбрану слободе.

Суд се, ипак, није сложио.

"Одсуство психичког задовољства које доноси победа није правно ваљан разлог за тужбу", написао је окружни судија Дени Чин у образложењу, преноси "Блумберг".

Адвокат за трансродне спортисте Џошуа Блок тврди да правила налажу једнак третман биолошких и трансродних девојака и истиче да су биолошке девојчице на неким такмичењима победиле трансродне супарнице, иако су заостале на државним првенствима.

Тужитељке су такође затражиле да резултати на појединим такмичењима буду исправљени, што је Апелациони суд одбио.

Биолошке девојке су објасниле да би постигнути резултати могли да утичу на будући развој њихове каријере, али је суд ове аргументе назвао "превише спекулативним".  

"Тужитељи нису показали да ће изгледи за њихово запошљавање бити другачији, с обзиром да би једноставна претрага на интернету открила потенцијалном послодавцу ову контроверзу око резултата", написао је судија Чин.

Адвокати одбране истакли су да трансродни спортисти нису прекршили никаква правила јер су се такмичили у складу са политиком која је у то време била на снази.

"Времена су таква каква су", рекао је адвокат Питер Марфи и додао да не постоји механизам који би их ретроактивно учинио победницама у тркама у којима су их победиле трансродне такмичарке.

Судије су се сложиле, рекавши да је једини начин да се биолошким девојкама надокнади то што им је одузета "шанса да буду шампиони" новчана одштета или одлука која би захтевала понављање спорних трка, пише "Блумберг".

image