Свет

Немци мисле да имиграција има негативан утицај на њихову земљу

Више од 60 одсто Немаца противи се мигрансткој политици савезне владе
Немци мисле да имиграција има негативан утицај на њихову земљуwww.globallookpress.com © Patrick Pleul

У истраживању јавног мњења које је спровео "ЈуГов" у име Немачке новинске агенције скоро свака друга особа (47 одсто) сложила се с тврдњом да "имиграција углавном има негативан утицај на Немачку". Само 29 одсто испитаних верује да мигранти позитивно утичу на њихову земљу, док је готово четвртина била неодлучна о том питању, преноси "Велт".

Значајни подаци ако се има у виду да немачка влада планира да поједностави процедуру за улазак имиграната у земљу, а министарка унутрашњих послова Ненси Фезер се залаже за повећање броја миграната.

Немачка јавност изразито је против приступа "отворених граница", који је увела сада већ бивша канцеларка Ангела Меркел током првог мигрантског таласа 2015, а када је у Немачку ушло више од милион избеглица.

Истраживање показује да 61 одсто испитаника политику савезне владе на тему миграција оцењује као лошу, док је 28 процената описује као "веома лошу" насупрот 27 процената који су је оценили као добру или прилично добру.

С тим у вези, 44 одсто становника у Немачкој сматра да би власти требало да отежавају имиграцију, а 20 одсто је за њено поједностављење. Ипак, мала већина од 52 одсто подржава усељавање и натурализацију квалификованих радника из иностранства као лек за недостатак радне снаге у готово свим областима. 

Иако је негативан утицај имиграције у Немачкој широко приметан, имајући у виду терористичке нападе и криминалне радње повезане с мигрантима, овакви одговори јавности представљају и својеврсно изненађење будући да се демографска слика у овој земљи брзо мења. На пример, више од једне од четири особе у Немачкој има мигрантско порекло, а 27,2 одсто људи у земљи или су сами мигранти, или имају једног или више родитеља који нису из Немачке.

Популација "мигрантског порекла" у земљи достигла је 22,3 милиона у 2021. години, при чему је више од пола тих људи наводно рођено у страној земљи.

У најнасељенијој немачкој покрајини Северна Рајна – Вестфалија деца мигранстког порекла постала су већинско становништво у скоро 1.000 основних школа.

Треба напоменути и да ова статистика не обухвата прилив украјинских избеглица, али ни других миграната који су у Немачкој затражили азил 2022. године.

image