Србија и Балкан

Александар Вучић Тањи Фајон: Поштовати Резолуцију 1244

Фајон је оценила да је поштовање Бриселског споразума од кључног значаја
Александар Вучић Тањи Фајон: Поштовати Резолуцију 1244© Инстаграм buducnostsrbijeav

Председник Републике Србије Александар Вучић поновио је, приликом сусрета са шефицом словеначке дипломатије Тањом Фајон, да је Београд потпуно посвећен дијалогу са Приштином уз посредовање Европске уније и проналажење компромисних решења, истичући да се Србија залаже за поштовање основних начела међународног права и правно обавезујуће Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Како је после сусрета саопштено из Председништва Србије, Вучић је истакао и да су спољнополитичке активности Србије снажно фокусиране на унапређење регионалне сарадње, те да јој је очување стабилности у региону од кључног интереса.

Вучић је на Инстаграму навео да је Словенија један од најзначајнијих партнера Србије "како на пољу спољнотрговинске размене, тако и у инвестиционој сарадњи".

"Министарки Фајон сам рекао да је Србија заинтересована за даље интензивирање економске сарадње, с посебним акцентом на прерађивачке индустрије, ИТ сектор, банкарство и осигурање, као и обновљиве изворе енергије. Обавестио сам је и о ситуацији на Косову и Метохији и захвалио на подршци Словеније европском путу Србије", рекао је Вучић.

Састанак са Дачићем

Тања Фајон, која је и потпредседница Владе Словеније, састала се у Београду и са шефом српске дипломоатије Ивицом Дачићем, и потом истакла да је поштовање Бриселског споразума од кључног значаја за даљу сарадњу; додуше, том приликом није споменула одговорност ЕУ, као гаранта тог споразума, за то што он и даље није спроведен у делу који се односи на формирање Заједнице српских општина.

Дачић је рекао да је Бриселски споразум потписан пре девет година и да је јасно да премијер привремених приштинских Аљбин Курти не жели да га спроводи.

"Испада као да Приштина није ни била део преговарачког процеса, а то изазива читав ланац проблема. Сви који се баве овим питање се баве интервентним гашењем инцидентних ситуација", рекао је Дачић и подвукао да је Србија опредељена за мир и дословно испуњавање свих међународних обавеза, од Резолуције 1244 до Бриселског споразума.

Фајон је истакла да Словенија жели да Србија што пре приступи ЕУ - иако притом није прецизирала на које границе Србије се то односи - и похвалила Београд јер је, како је истакла, направио позитивне кораке у питању усклађивања визне политике са политиком ЕУ.

Такође, навела је да жели да Србија напредује у усклађивању спољне политике са ЕУ, међутим, како је додала, Србија је суверена држава и одлучиће сама о томе.

Двоје министара разговарали су и о питању сукцесије, а Фајон је навела да постоје неке разлике у погледима и мишљењима, али постоји воља да се те разлике превазиђу и да се настави са добрим односима.

Дачић је подсетио да по Уставу Словеније Срби нису мањина за разлику од Мађара и Италијана већ да имају статус етничке заједнице.

"Није се о томе разговарало, јер то подразумева промену Устава, али ми желимо да искористимо тај сегмент као један добар повод за развој наших билатералних односа", рекао је Дачић.

"Европска будућност Србије"

Пред долазак у Београд, Фајонова је, у ауторском тексту за "Политику" истакла да је европска будућност Србије у интересу Словеније и целе Европске уније и да долази са циљем јачања односа двеју земаља у свим областима.

"Као министарка спољних послова Републике Словеније, гарантујем да ћу учинити све што је у мојој моћи да Србији помогнемо на њеном европском путу, јер је то у интересу Словеније и целе ЕУ", навела је она.

"Свесна сам да се за европску будућност Србије везују и неке тешке политичке теме. У процесу дијалога Београда и Приштине видимо честе тензије. Упркос чињеници да нема лаких тема за разговор, дијалог, уз европско посредовање, остаје најбољи начин за решавање противречности и изазова. Искреност, политичка храброст, међусобно поштовање и поштовање онога што је договорено кључ су напретка", навела је Фајон.

Шефица словеначке дипломатије раније је честитала тзв. Косову визну либерализацију, нагласивши да је "визна либерализација за ’Косово’ била дуго очекивани циљ".

 

 

image