Русија

Пољска и Немачка моле за још нафте кроз "Дружбу"

Шеф "Трансњефта" Николај Токарев каже да су Пољска и Немачка упутиле захтев за испоруку три милиона тона нафте у 2023. години
Пољска и Немачка моле за још нафте кроз "Дружбу"www.globallookpress.com © Igor Grussak

"Трансњефт" је већ примио захтев за пуштање нафте кроз нафтовод "Дружба" из Пољске и Немачке током наредне године упркос изјавама званичника да ће одбити испоруке, рекао је шеф руске компаније Николај Токарев у интервјуу за ТВ Русија 24.

"Најавили су да од 1. јануара неће узимати нафту из Русије, а ми смо добили захтеве пољских потрошача који траже три милиона тона за следећу годину и 360 хиљада тона за децембар. Такође, Немачка је већ поднела захтев за први квартал", рекао је Токарев.

Према речима Токарева, количина руске нафте која се пушта кроз "Дружбу" преко Украјине остаје иста.

"Јужни крак 'Дружбе', који транспортује нафту преко територије Украјине до Словачке, Чешке и Мађарске, радиће у истом обиму, пошто су за њих направљени изузеци, имаће оне количине које су и до сада трошили – око 12 милиона тона годишње", рекао је он.

Нафтовод "Дружба" почиње у Самарској области, пролази кроз Брјанск, а затим се рачва на два дела - северни, који иде преко територије Белорусије, Пољске, Немачке, и јужни, преко територије Украјине, Чешке, Словачке, Мађарске.

Мађарска позвала ЕК да анализира последице санкција

Мађарска је позвала Европску комисију да пажљиво анализира последице антируских санкција по европске земље, изјавио је саветник премијера земље Балаш Орбан.

Према његовом мишљењу, посебно је важно проценити утицај санкција на поједине државе чланице заједнице у контексту енергетске кризе која се одвија. Најавио је да ће Мађарска тражити одступање од санкција ЕУ против Русије у енергетском сектору и другим областима где "санкције више штете европским земљама него Русији".

"Енергија је за нас забрањена зона", рекао је званичник и додао да ће резултати националних консултација о санкцијама ЕУ против Русије, које су завршене прошле недеље, бити сумирани у јануару.

Према подацима "Еурактива", Мађарска је прошле недеље направила изузетак за санкционисање три руска званичника јер су из енергетског сектора. Орбан је овај потез оправдао речима да је увођење санкција овим лицима неприхватљиво због енергетске безбедности земље.

Мађарска и даље добија од Русије главни део нафте и гаса кроз нафтовод "Дружба" и гасовод "Турски ток" на основу дугорочних уговора. Раније је премијер Виктор Орбан позвао ЕУ да укине енергетске санкције Русији до краја године, а када се разговарало о осмом и деветом пакету санкција, Мађарска је издејствовала изузеће од ограничења на руско гориво које долази цевоводима и на сектор нуклеарне енергије.

image