Русија

Захарова поручила Гутерешу: Нисте видели, или не желите да видите да је угрожена слобода медија?

Само ове године блокирано је и скинуто из етра више од 40 руских медија, читаве редакције подвргнуте су притиску тајних служби, кривичном гоњењу, директном узнемиравању, па чак и физичком насиљу, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова поручила Гутерешу: Нисте видели, или не желите да видите да је угрожена слобода медија?www.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да генерални секретар УН Антонио Гутереш уопште "не примећује" да Русија већ дуги низ година позива да се регулише одговорност друштвених мрежа.

Захарова је реаговала на изјаву генералног секретара УН да се донесу правила која регулишу степен одговорности друштвених мрежа за садржај који се на њима дистрибуира.

"То је управо оно на шта Русија позива већ дуги низ година. Зашто генерални секретар то није приметио? Управо у нашој земљи су на законодавном нивоу донете законске норме које регулишу одговорност друштвених мрежа. Истина, уместо подршке, за то смо добили прави излив бес са Запада. Конкретно, у складу са изменама и допунама Савезног закона о информацијама, информационим технологијама и заштити информација, од 1. фебруара 2021. године, власници друштвених мрежа су обавезни да самостално идентификују и блокирају незаконит садржај", написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Она је додала да је Запад реаговао, најблаже речено, нервозно и подсетила на речи заменице директора "Хјуман рајтс воча" (Human Rights Watch) за Европу и Централну Азију Рејчел Денбер да то представља опасан преседан за друге земље.

"Ово је лоша вест за Русију и представља опасан преседан за друге земље. Русија би требало да престане да примењује овај систем и уместо тога да се фокусира на развој слободног и отвореног интернета", изјавила је Денбер.

Према њенима речима, "Русија се традиционално залаже за отклањање правног вакуума у ​​контексту друштвених мрежа".

"Залажемо се већ дуже време за оно што управо сада говори генерални секретар УН. Али присталице неолибералног приступа слободи стално критикују наш став. Још у јануару 2021. предали смо Антонију Гутерешу текст званичног саопштења Савета Федерације у вези са бројним кршењима принципа слободе говора од стране америчких интернет монопола", додала је Захарова и поручила да предлаже да се "врате на расправу о руској иницијативи која већ скоро две године скупља прашину на столу генералног секретара УН".

Захарова је подсетила да је Гутереш јуче рекао да би "био шокиран када би видео да је угрожена слобода штампе, да новинарима није дозвољено да раде свој посао, а да се говор мржње и даље емитује".

"Биће шокиран ако види"? Још нисте видели? Или нисте хтели да видите? Или није дозвољено да се види? Или није приказано? Бројна медијска узнемиравања забележена су у Украјини, САД, Британији, континенталној Европи, балтичким државама. Господине Антонио, како то нисте видели?", поручила је она.

Она је оценила да смо "сведоци масовне западне тоталитарне цензуре, највеће од свих у историји".

"Читави сегменти глобалног информационог простора очишћени су од присуства руских медија. Што се тиче руских извора информација, примењивани су сви замисливи и незамисливи облици ограничења, којима су се укључили глобални ИТ гиганти. Само ове године блокирано је и скинуто из етра више од 40 руских медија", рекла је Захарова и додала да су "'неприхватљиви' новинари и читаве редакције 'погрешних' медија, подвргнути систематском притиску тајних служби, кривичном гоњењу, директном узнемиравању, па чак и физичком насиљу.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је да се донесу правила која регулишу степен одговорности друштвених мрежа за садржај који се на њима дистрибуира.

"Питање је у јасним правилима која нам је важно да развијемо како бисмо разјаснили питање одговорности друштвених мрежа. Живимо у правном вакууму где друштвене мреже могу да раде шта хоће, могу да пријаве шта хоће, а то нема никакве правне последице. Друштвене мреже нису правно одговорне за оно што објављују", рекао је Гутереш на конференцији за новинаре.

 

image