Русија

Након експлозије на руском гасоводу скочила цена гаса у Европи (ВИДЕО)

Цена гаса у Европи скочила је на 1.260 долара за 1.000 кубних метара

Пожар на деоници гасовода Уренгој – Центар у Чувашији у Русији је локализован, а гас у потпуности долази до потрошача паралелним токовима, саопштио је "Гаспром трансгаз Нижњи Новгород" и навео ће се узроци инцидента накнадно бити утврђени. 

Након данашње експлозије на деоници гасовода у Русији, једином за транспорт руског гаса преко Украјине до Европе, цена гаса у Европи скочила је на 1.260 долара за 1.000 кубних метара.

Министарство за ванредне ситуације саопштило је да се експлозија догодила због цурења гаса на подземном гасоводу Уренгој-Помари-Ужгород. Начелница сеоског насеља Калињин Олга Смирнова рекла је да су "три особе погинуле, а да је једна повређена".

Уренгој – Помари – Ужгород прелази руско-украјинску границу код станице Суџа у Курској области. Данас је ово једина улазна тачка за гас из Русије у Украјину за даљи транзит ка Европи.

"Ово је магистрални гасовод, територија Чувашке Републике се одатле не снабдева гасом. Реч је о транзитном гасу који се испоручује европским земљама", прецизирао је Николајев за телевизијски канал "Русија 24".

Ремонт оштећеног дела гасовода могао би да траје три дана.

image