Економија

"Блумберг": Одлука ЕУ о ограничењу цене гаса прети да погорша енергетску кризу

Ограничење цене без одговарајућег ограничења потражње може погоршати несташице европских залиха гаса, наводи се у анализи "Голдман Сакса"
"Блумберг": Одлука ЕУ о ограничењу цене гаса прети да погорша енергетску кризуwww.globallookpress.com © © IMAGO/Frank Ossenbrink

Увођење ограничења цене руског гаса могло би да појача енергетску кризу и поремети снабдевање европског тржишта овим енергентом.

Механизам који су јуче усвојили министри енергетике Европске уније, с циљем да спрече нагле скокове цена на тржишту, могао би да доведе до несташица на тржишту и појача конкуренцију из Азије, пише "Блумберг". 

Ограничење цене без одговарајућег ограничења потражње може погоршати несташице европских залиха гаса, наводи се у анализи "Голдман Сакса", и додаје да би то могло да погорша ситуацију са гасом следеће године и, у најгорем случају, примора владе да рационалније троше овај енергент.

Због ограничења цене, увозници са Старог континента имаће ограничени маневарски простор да понуде добру цену приликом надметања за испоруке течног природног гаса (ЛНГ). Из индустријског сектора стигло је упозорење да би испоруке ЛНГ-а могле да заврше у Азији уколико цене тамо буду веће од европског ограничења.

Уз то, Кина је почела да попушта своју политику "нулте толеранције" према ковиду, па ће очекивани раст привредне активности у тој земљи довести до раста потражње за гасом, упозоравају стручњаци.

Увозници ЛНГ-а из Европе и Азије надмећу се за испоруке овог енергента код истих извозника, као што су Сједињене Америчке Државе и Катар.

Европска мера може да буде укинута уколико буде дала негативне ефекте, али њени творци се надају да ће њоме привући велике добављаче. Ипак, она се не протеже на мање транспарентна тржишта, па тако може да дође до великог прегруписавања са берзи на управо таква тржишта.

Док "европске" цене гаса могу да парирају цени ЛНГ-а у свету, добављачи још могу да буду привучени на ово тржиште, али више забрињава то што би продаја могла да се измести са берзи, каже директор трговине у данској енергетској компанији "Пзем НВ".

Министар енергетике Алжира Мохамед Аркаб сматра да ограничење цене дестабилизује тржиште. Он је додао да су "отворена, транспарентна, неограничена и недискриминаторна тржишта гаса више него неопходна".

С друге стране, највећи европски снабдевач гасом, "Еквинор АСА", саопштава да ограничење цене највероватније неће имати утицај на извоз норвешких произвођача.

На министарском састанку у Бриселу, после више месеци дебата, неслагања и усаглашавања ставова и не без несугласица и пред сам састанак, договорено је да цена гаса буде ограничена на 180 евра по мегават-сату, а мера ће бити активирана уколико цена буде већа од тог нивоа три дана за редом.

image