Свет

Си Ђинпинг: Односи Кине и ЕУ да се развијају без мешања других

Пекинг ће наставити да се залаже за успостављање мира и повратак преговорима, потврдио је лидер Кине
Си Ђинпинг: Односи Кине и ЕУ да се развијају без мешања другихwww.globallookpress.com © Xin Hua

Председник Кине Си Ђинпинг истакао је данас бесмисленост даљег одуговлачења конфликта у Украјини наводећи да овај сукоб не иде у корист ни једне земље.

"Кина се чврсто држи свог става и наставља да се залаже за успостављање мира и повратак преговорима. Сматрамо да продужење и погоршање кризе у Украјини не иде у корист ни једне стране", рекао је кинески лидер током телефонског разговора са немачким колегом, председником Франком-Валтером Штајнмајером.

Си Ђинпинг је додао да се Пекинг нада да ће Европа успети да створи ефикасну, чврсту и уравнотежену архитектуру безбедности на континенту, пренела је Централна телевизија Кине.

Он је, очигледно алудирајући на САД, казао и да Кина и Европска унија треба да развијају однос без мешања других земаља и да је Пекинг спреман за јачу сарадњу са Берлином која би могла да укључује и питања повезана са енергетском кризом.

Након почетка специјалне војне операције, Пекинг је одбио да уведе санкције Москви, објаснивши то тиме што Кина не може да подржи једностране санкционе мере које крше међународно право и доводе до проблема на тржишту.

Кина се држи објективног и исправног става када је у питању криза у Украјини, рекао је у марту званични представник кинеског Министарства спољних послова. "Време ће показати да смо били на правој страни историје", поручили су тада из Пекинга.  

Ипак, лидер Немачке затражио је од кинеског колеге да утиче на Москву, како би она зауставила војну операцију.

"Председник Немачке је истакао да су Кина и Европа заинтересоване за окончање рата, као и за поштовање суверенитета Украјине и потребу повлачења руских трупа. Он је затражио од Си Ђинпинга да искористи свој утицај на Русију и у том смислу да утиче на руског председника Владимира Путина", наводи се у званичном саопштењу немачког канцелара. 

image