Свет

Ултиматум британских медицинских сестара: Или веће плате, или наставак штрајка

Процењује се да је око 100.000 медицинских сестара ступило у штрајк, због чега је отказано хиљаду операција које нису хитне
Ултиматум британских медицинских сестара: Или веће плате, или наставак штрајкаwww.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Ако влада не одговори на захтеве британског синдиката медицинских сестара за повећањем плата, у јануару ће се суочити са наставком штрајка, запретили су радници који су други пут за недељу дана напустили болнице.

Властима је дат рок од 48 сати да одлуче да ли ће прихватити ултиматум.

Ситуација би могла да се додатно закомпликује, јер, како преноси Ројтерс, сутра и 28. децембра рад ће обуставити и особље Хитне помоћи у Енглеској и Велсу, које ће се та два дана старати само о животно угроженим пацијентима.

"Не можемо да гарантујемо безбедност пацијената. Забринути смо због ризика, али и због могућности да се штрајкови наставе како се дубље залази у зиму. Долази веома опасно време и због тога апелујемо на владу и синдикате да покушају да реше овај спор", апеловао је на Би-Би-Си радију извршни директор Конфедерације националних здравствених организација Метју Тејлор.

Процењује се да је око 100.000 медицинских сестара у 76 болница и здравствених центара ступило у штрајк, због чега је отказано хиљаду операција које нису хитне.

На акцију без преседана у стотину шест година дугој историји британског синдиката медицинских сестара, запослени су, како тврде, принуђени, будући да због растућих трошкова живота једва "састављају крај с крајем".

Синдикат Краљевског колеџа медицинских сестара који каже да су реалне зараде чланова пале за шест одсто у последњој деценији, позвао је на повећање плата од пет одсто изнад стопе инфлације, која је у новембру износила 14 одсто.

Влада, међутим, по препоруци независног тела за ревизију зарада нуди свега око четири одсто у просеку, и одбија да даље разговара о тој теми, будући да премијер Риши Сунак тврди да држава не може да приушти да испуни захтеве медицинских радница.

"Ако ова влада није спремна да уради праву ствар, нећемо имати избора него да наставимо у јануару", истиче председник синдиката Пет Кулен.

Млађи министар здравља Вил Квинс поручио је за "Скај њуз" да је влада спремна да са синдикатима разговара о свим условима рада, али да не може да поново отвара тему плата.

Помоћ војске

Штрајкови стварају додатни притисак на пружање здравствене заштите у Националној здравственој служби која је већ оптерећена недостатком особља и рекордним кашњењима због пандемије вируса корона.

"Наши чланови су уморни од одласка на посао сваки дан, а у неким случајевима, проводе целу смену седећи у колима хитне помоћи испред одељења са истим пацијентом", рекла је Рејчел Харисон, национални секретар синдиката ГМБ.

Војска је зато стављена у стање приправности како би помогла у вожњи санитета.

Министри ће се у уторак састати са синдикатима како би разговарали о томе на које хитне случајеве ће службе и даље реаговати, будући да медији пишу да ће чак и пацијенти са срчаним и можданим ударима можда морати сами да дођу до болнице.

"Био сам апсолутно јасан када сам синдикатима рекао да ситуације опасне по живот и ванредне ситуације морају бити покривене јер је то део гаранција минималног нивоа услуге", поручио је Квинс за Би-Би-Си.

Влада је саопштила да разматра да следеће године уведе и нови закон против штрајкова који би могао да забрани обуставу рада у кључним секторима.

image