Свет

Слобода или добра прилика за бизнис?: Амерички произвођачи оружја спонзоришу амбасаду Украјине

Украјинске дипломате требало би да размисле како у јавности изгледа толика блискост са компанијама које профитирају од рата, саветују аналитичари
Слобода или добра прилика за бизнис?: Амерички произвођачи оружја спонзоришу амбасаду УкрајинеGetty © Daniel Berehulak/Getty Images

Имена америчких војних компанија "Нортроп Груман", "Рајтеон", "Прат и Витни" и "Локид Мартин"  недавно су се појавила на позивници за пријем украјинске амбасаде, а тако отворено спонзорство, пише "Вокс", указује колико су велики војни произвођачи постали интимни са Украјином и колико могу добити од рата.

Јер, то што су се уз званичне амблеме Украјине и логотипи ових компанија нашли на позиву за 31.годишњицу оружаних снага те земље, како додаје медиј, "јасан је доказ колико је рат био добар за бизнис".

Портал који иначе подржава Украјину морао је зато да призна да је овако отворено покровитељство прилично "лоше за имиџ".

"Подршка америчког народа је апсолутно неопходна за континуирану одбрану Украјине. Украјинске дипломате би требало боље да размисле о томе како у јавности изгледа то што праве забаве са произвођачима оружја који зарађују од овог ужасног рата", рекао је сарадник Карнегијеве задужбине за међународни мир Мет Дус, иначе некадашњи саветник сенатора Бернија Сандерса.

Јер, међу највећим добитницима руско-украјинског сукоба "Локид Мартин", "Рајтеон" и "Нортоп Груман"- толико су профитирали да се фактички може рећи и да је Украјина њихов спонзор. Никад нису имали више посла, а од почетка специјалне војне операције у Украјини вртоглаво су им скочиле акције па је тако само "Локид" забележио раст за чак око 38 одсто.

Компанија дословце цвета ове године, а само њихова ракета "џевелин" је, на пример, толико тражена ће се уместо 2.100 комада годишње убудуће производити чак 4.000 ових пројектила.

У њеним погонима је направљено и 20 високотехнолошких одбрамбенених система ХИМАРС који су испоручени Украјини, али радници ни сад не седе скрштених руку, јер праве још њих 18. А како преноси "Дифенз њуз", од тога ће зарадити око 1,1 милијарду долара.

"Локид" израђује се и још један прецизни ракетни систем који је послат америчкој савезници, а прошлог месеца од војске је добио и уговоре вредне 521 милион за допуну залиха које- нећете веровати- иду исто Украјини.

"Уверени смо да нас чека дугорочни раст пошто је домаћа и међународна потражња за широким спектром наших производа и услуга и даље јака", рекао је извршни директор Џејмс Тајлет.

И "Рајтеон" има разлога да благосиља западне потпириваче рата у Украјини јер је управо добио уговор вредан 1,2 милијарде долара за производњу шест ракетних система земља-ваздух.

Фирма је, осим што је копроизвођач за пројектиле "џавелин", уз то и произвођач ракета "стингер", за које су јој САД у мају доделиле уговор вредан 624 милиона долара – први у две деценије, како наводи "Фајненшел тајмс".

"Током првих 10 месеци рата, Украјина је потрошила онолико противваздушних пројектила 'стингер' колико 'Рејтеон' направи за 13 година", наводи "Брејкинг дефенз".

А проблема са ратом нема ни "Прат и Витни", авио компанија чије се име такође појавило на позивници украјинске амбасаде, која је једна је од испостава "Рајтеона".

"Нортроп Груман", водећи произвођач муниције такође је једна од компанија којој мир ни мало не одговара.

"Расте потражње за муницијом, и још више ће због сукоба у Украјини", рекла је извршна директорка те фирме Кети Ворден.

Без обзира на то колико профитирају од сукоба у Украјини, преседан је толико јавно и отворено показивање "блискости" са том земљом.

Спонзоришу ове компаније и неке друге догађаје, али никада се до сада није десило да се њихова имена појаве на позивници за украјински пријем- баш испод имена амбасадора, малтене као да су они домаћини.

"Никада до сад нисам видео овакву врсту 'јавног загрљаја' једне земље и произвођача оружја. Не могу да замислим другу ситуацију у којој би прозвођачи спонзорисали догађај земље коју наоружавају усред рата. Једна је ствар подржати Украјину да се одбрани, што мислим да је легитимно. Ове компаније желе да оду даље од тога. Они хоће да уновче ово", рекао је истраживач на Квинсијевом институту за одговорну државну власт Бил Хартунг.

image