Свет

Језуита, близак папи, приморавао часне сестре на сексуално "Свето тројство"?

Словенац Марко Иван Рупник (68) у центру најновијег секс-скандала Римокатоличке цркве
Језуита, близак папи, приморавао часне сестре на сексуално "Свето тројство"?www.globallookpress.com © Grzegorz Galazka/Keystone Press Agency

Контроверзног језуитског свештеника из Словеније Марка Ивана Рупника, за ког медији тврде да је близак папи, а који је већ био повезиван са различитим секс-скандалима, две бивше часне сестре су оптужиле да их је приморавао на заједничке сексуалне односе у којима ће играти улоге Свете тројице. 

Бивша монахиња, која сада има 58 година, рекла је да ју је Рупник "експлоатисао" и искористио њен однос са Богом како би је присилио да има секс са њим.

Рупника је бивша часна сестра оптужила да је, када је пре око три деценије био духовник једног самостана у Словенији, користио своју "психо-духовну контролу над њом како би је натерао на секс, укључујући и групни секс и гледање порнографских филмова".

Некадашња монахиња је за италијански истраживачки лист "Домани" рекла: "Отац Марко је полако улазио у мој психички и духовни свет, искоришћаваo je моју несигурност и крхкост и злоупотребио мој однос са Богом како би ме натерао на разна сексуална искуства са њим."

Она је тврдила да ју је Рупник наговарао на секс и приморавао је да о томе ћути од 1987. до 1994. године, а такође је испричала да је Рупник тражио од ње и још једне часне сестре да заједно имају сексуалне односе са њим, рекавши да ће тако "поновити тросмерни однос између Бога Оца, Исуса Христа и Светог Духа".

Она је рекла да верује да је Рупник на сличан начин злостављао чак 20 жена.

Нема везе, покајао се

Некадашња часна сестра је детаљно описала године сексуалног злостављања и духовне манипулације од стране Рупника и рекла да је више пута покушавала да га пријави, али да су црквени званичници увек по правилу штитили Рупника.

Њене притужбе су, наводи, игнорисали зато што је Рупникова језуитска заједница - прво у Словенији, а потом у Риму - расла и стицала међународну подршку.

На сличан начин су у међувремену повређене и друге сестре, рекла је некадашња монахиња, описујући употребу порнографије, понижавање и приморавање на групне сексуалне односе у којима су "играли улоге Свете Тројице".

"Требало је да буде заустављен пре 30 година", рекла је она за "Домани".

У јеку овог скандала откривено је да је Ватикан већ два пута Рупника ослободио оптужби, упркос застрашујућим сведочењима жена које су тврдиле да их је сексуално и духовно злостављао.

Оптужени словеначки свештеник је иначе један од најистакнутијих уметника Римокатоличке цркве и његови чувени мозаици украшавају капеле, цркве и базилике широм света.

Скандал се додатно разбуктао након што су језуити признали да је Рупник екскомунициран због тога што је починио један од најтежих злочина у Католичкој цркви – исповедао је и опростио грехе жени са којом је имао сексуалне односе.

Он је званично екскомунициран у мају 2020. године, али је, како преносе медији, Ватиканска Конгрегација за доктрину вере истог месеца "необично брзо укинула екскомуникацију" након што се проблематични свештеник "покајао".

Годину дана касније, Конгрегација је одбацила још једну оптужбу за сексуално злостављање бивше монахиње прогласивши случај застарелим.

Рупников непосредни претпостављени, свештеник Јохан Вершурен, рекао да жели да разјасни нека од питања која су се појавила у вези са Рупником. Он је у саопштењу апеловао да се "јаве сви који имају старе или нове оптужбе" и додао да ће жалбе бити прихваћене на енглеском, француском, италијанском, шпанском, холандском и немачком језику.

image