Русија

Заједничка војна вежба Русије и Белорусије (ВИДЕО)

Белоруски и руски војници спроводе борбене координационе вежбе на територији Републике Белорусије
Заједничка војна вежба Русије и Белорусије (ВИДЕО)www.globallookpress.com © mod_russia

Јединице Оружаних снага Русије и Белорусије из заједничке регионалне групе снага настављају борбену координацију на територији републике, саопштило је данас руско Министарство одбране.

"Белоруски и руски војници спроводе борбене координационе активности на територији Републике Белорусије. Спроводи се обука за симулацију сукоба у урбаној средини, укључујући чишћење унутрашњости зграда", наводи се у саопштењу.

На објављеним снимцима види се заједничко гађање руских и белоруских посада БМП-2 из топова и противтенковских ракетних система постављених на оклопна возила, као и увежбавање јуриша на зграде.

Напоменули су да посаде војне и специјалне технике, у оквиру борбене координације, заузимају ватрене положаје и почињу да траже циљеве за њихово даље уништавање, као и да се одржавају часови обуке на војној опреми и у густим шумама.

Министарство одбране Русије је појаснило да је темпо борбене координације руског војног особља регионалне групације снага у Белорусији висок.

"Војници западног војног округа настављају да усавршавају своје вештине седам дана у недељи, дању и ноћу", нагласили су у министарству.

Председник Белорусије Александар Лукашенко је 10. октобра најавио почетак формирања регионалне групе трупа, чију ће основу чинити белоруски војници. Према његовим речима, ова одлука је донета након преговора са руским председником Владимиром Путином због заоштравања ситуације на западним границама Уније.

Министарство одбране Републике најавило је долазак првих ешалона са руским војним лицима у Белорусију 15. октобра. Према информацијама Министарства одбране Белорусије, укупан број руских војника биће око 9.000.

Планирано је пребацивање око 170 тенкова, до 200 борбених оклопних возила и до 100 топова и минобацача. 

image