Русија

Москва: Запад купује руски гас и нафту преко посредника

Они који су рекли да неће куповати наш гас и нафту наставили су да их купују по три пута вишим ценама, поручили су из Русије
Москва: Запад купује руски гас и нафту преко посредникаwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Западне земље су наставиле да купују руски гас и нафту, без обзира на санкције, али се то сада ради путем посредника, изјавила је председница Савета Федерације Валентина Матвијенко.

"Они који су рекли да неће куповати наш гас и нафту наставили су да их купују по три пута вишим ценама јер је обим ових енергената тржишту тачно одређен и свакако не може бити већи од тога", рекла је Матвијенко, додајући да не постоје предуслови за значајно повећање производње.

Игре које се сада играју довешће до смањења улагања у производњу и смањења обима испорука угљоводоника на међународна тржишта, упозорила је председница Савета Федерације.

Потпредседник Владе Русије Александар Новак јуче је рекао да је последња одлука о увођењу ограничења цене руског гаса политичка мера, а не економска. Ово би заправо могло да погорша енергетску кризу и поремети снабдевање европског тржишта, али и да појача конкуренцију из Азије, оценили су из "Голдман Сакса".

image