Магазин

Хероин шик - опасан модни тренд који се поново враћа

Само име тренда звучи гротескно, јер такав и јесте. Био је главна тема деведесетих и раних 2000-тих, али у протеклих годину дана се поново појављује на ревијама, рекламним кампањама, што је код многих љубитеља моде изазвало негодовање
Хероин шик - опасан модни тренд који се поново враћаGetty © Pascal Le Segretain

Изузетно мршаво тело, уморан поглед, танка коса...''Хероин шик'' није испрва био модни тренд, већ саркастичан опис модне сцене која је изгладњивање и употребу наркотика промовисала публици као занимације ''кул'' модела. Међутим, ова иронија је убрзо постала реалност а оваква естетика је постала идеал лепоте.

Концепт ''хероин шика'' је исчезао на неко време, и 2010-тих је настао нови идеални тип женског идеала, који је више славио ''женствене облине'', уместо изузетно мршавих и крхких фигура.

Назив тренда је потекао од естетике модног фотографа деведесетих година, Давида Сорентија, који је популаризовао овакав изглед. Модели у његовом раду су мршави, болешљивог изгледа, али заводљива атмосфера фотографија приказује оваква тела на интересантан начин. Сматрао је да је гламурозни приказ осамдесетих био превише кич и да ће ''гранџ'' атмосфера у његовим делима приказати реалнију слику младих људи. Давид је преминуо 1997. године, са свега двадесет година. Коришћење дроге је наводно био узрок отказивања његових бубрега. Од тада, негативне стране ''хероин шика'' постале су велика тема.

Данас имамо нове иконе мршавог идеала, попут Беле Хадид. Тема њеног изгледа, тежине и исхране је веома честа. Поред тога, мноштво манекенки често поставља снимке и фотографије огромних оброка које наводно конзумирају, али им фигуре остају беспрекорно танке. Овакав садржај збуњује публику, поготово младе девојке које се угледају на ове личности.

Када је Ким Кардашијан објавила да је морала врло брзо да смрша како би ушла у хаљину Мерилин Монро, почеле су да круже гласине да је користила лек за дијабетес, попут Оземпика, како би умањила осећај глади. Више познатих личности је наводно почело да купује ове лекове, како би брзо скинуле килажу и резултат овога је да се Оземпик данас тешко данас налази на тржишту. Екстремна мршавост се толико враћа на врх популарности, да су друштвене мреже попут ТикТока и Инстаграма уклониле хештегове који асоцирају на мршавост, како би умањили претраживање мотивације за изгладњивање.

У прилог свему овоме је и козметичка процедура на врху популарности у Холивуду - уклањање масног јастучета образа (buccal fat removal), за добијање удубљења и оштријих контура лица, ефекат који се најчешће природно добија приликом неухрањености.

Некада, опасност овог тренда је била промовисање употребе хероина, али данас је већи проблем развој поремећаја у исхрани, ради постизања жељене фигуре. Доктори су забринути порастом анорексије или булијиме међу младима, објашњавајући да овакве промене у исхрани могу да упропасте цео организам и да је процес опоравка изуетно напоран, а некада штета може бити и трајна.

Мање ''гламурозна'' страна неухрањености је жута боја тена, дрхтавост, лош задах, неправилно варење, опадање косе, недовољно енергије за свакодневно кретање, раздражљивост... у другим екстремима, попут булимије, може доћи до неконтролисане дијареје, анемије, чира, екстремно суве коже, губљење зуба...

На стотине љубитеља моде, модних новинара и чак познатих личности је почело да скреће пажњу на повратак овог опасног идеала, као и да је изузетно важно да се не прихвати, како не би дошло до огромних процената поремећаја у исхрани. 

Једини начин борбе против штетног рекламирања нездравих стандарда од стране модне индустрије је правилно образовање и подизање свести, као и грађење емпатије према онима који подлегну оваквим трендовима. Све ово је резултат екстремног притиска на људе да се уклопе у наметнуте стандарде лепоте. због чега су у стању да угрозе своје здравље.

  

image