Русија

Швајцарска проширила листу санкција против Русије

Берн се придружио ограничењима ЕУ и против четири појединца и четири компаније из Ирана због војне подршке Москви и испоруке дронова
Швајцарска проширила листу санкција против Русијеwww.globallookpress.com © Valentin Wolf

Швајцарска је одамх након Европске уније проширила листу антируских санкција због ситуације у Украјини и на листу санкционисаних ставила још 141 појединца и 49 компанија из Руске Федерације, наводи се у саопштењу Министарства економије те земље.

ЕУ је прошле недеље увела нови пакет санкција у који је укључила руске политичаре, посланицке, представнике органа власти, судије, медијске људе, банке, ТВ канале и политичке странке.

"Савезно одељење за економију Швајцарске задужено за санкције је 21. децембра проширило листу санкција Русији, чиме земља прихвата промене које је ЕУ одлучила да изврши у вези са напетом ситуацијом у Украјини", наводи се у саопштењу.

Швајцарска се придружила санкцијама ЕУ и против четири појединца и четири компаније из Ирана због војне подршке Русији и испоруке дронова.

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолајан раније је изјавио да је Техеран испоручио Руској Федерацији беспилотне летелице, и нагласио да је то било неколико месеци пре почетка специјалне операције у Украјини. Кремљ је такође напоменуо да немају податке о иранском оружју.

Стални представник Русије у УН је изјавио да је оптужба да Иран Русији шаље дронове за употребу у специјалној војној операцији у домену фикције и да је измишљена.

"Знамо да представници Кијева и даље не могу Техерану билатералним каналима да доставе било какав документовани доказ да руска војска користи беспилотне летелице иранског порекла. Упркос томе, САД и ЕУ сматрају могућим да, на основу својих измишљотина, неразумно увуку Секретаријат УН у ову заверу и коначно уведу санкције иранским и руским правним и физичким лицима", објаснио је Небензја

image