Магазин

Милион долара за деформисани ''Картје'' сат

Инспирација за дизајн занимљивог сата луксузне куће ''Картје'' је деценијама мистерија. Бренд тврди да је идеја за дизајн настала по истинитом догађају, али многи стручњаци и јувелири имају другачију теорију.
Милион долара за деформисани ''Картје'' сат© Youtube Screenshot/FORTUNA®

Асиметричан, искривљен сат је редак луксузни комад који најчешће носе познате личности попут репера и глумаца. Облик је јединствен, поготово када се упореди са класичним, округлим дизајном ручног сата. Винтиџ ''Картје Креш'' (Cartier Crash) сат је ове године продат на аукцији за преко милион долара. Осим уникатног изгледа, оно што чини овај сат интригантним је прича која стоји иза њега.

Бренд тврди да се инспирација за деформисан облик јавила дизајнерима када им је муштерија донела уништен сат након тешке саобраћајне несреће, одакле је потекао и назив комада. Ова теорија се наставља до дан данас, али неколицина профестионалних јувелира не верује у ову причу.

Сматрају да је инспирација прилично очигледна, а то је сат који се ''топи'' на слици званој ''Постојаност памћења'', једно од најпознатијих дела надреалистичког сликара Салвадора Далија.

Ово делује као валидна теорија и сличности са ''Креш'' сатом се не могу оспорити, али зашто бренд никада не спомиње сликара као потеницијално надахнуће за сат?

Може бити зато што је година када је сат први пут представљен јавности, 1967., била иста година сарадње Салвадора Далија са противничким брендом ''Пијаже'', који такође креира луксузне сатове и данас. Био би лош публицистички потез да је ''Картје'' тада споменуо Далија као главну референцу за ''Креш''. Иако ово није потврђено од стране бренда, паралеле су очигледне.

Ипак, чак и без занимљиве историје, сигурно је да је овај сат препознатљив и ефектан комад.

image