Србија и Балкан

Жиофре: Србија не мора да бира измећу ЕУ и КиМ, али санкције Русији треба да уведе

Шеф Делегације Европске уније Емануел Жиофре нагласио је да је ЕУ полтички пројекат за грађане "у смислу слободе и просперитета"
Жиофре: Србија не мора да бира измећу ЕУ и КиМ, али санкције Русији треба да уведеNone © TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Интерес ЕУ је да Србија постане њена чланица, а да одрицање од Косова и Метохије није услов за улазак у Европску унију, поручио је шеф Делегације ЕУ Емануел Жиофре на данашњем представљању Европског дневника у Земунској гимназији, преноси Танјуг.

"Србија није условљена и не мора да бира између ЕУ и Косова", рекли су амбасадор Жиофре и министарка за евроинтеграције Тања Мишчевић одговарајући на питања ученика који су желели да знају да ли је процес ЕУ интеграција успорен због тога што Србија није увела санкције Русији, да ли зависи од Косова и Метохије, да ли сутација у јужној српској покрајини може да ескалира у ратни сукоб, шта се сада дешава након што смо отворили 22 од 35 поглавља...

На питање модератора шта је најреалнији сценарио, радикална опција, прекид преговора или ће процес бити успорен због одбијања Србије да уведе санкције Русији, Жиофре је рекао да су санкције, усклађивање са спољном политиком ЕУ и геоплитичка ситауција веома важна питања за све Европљане, јер је реч не само о "рату" који се одвија у срцу Европе већ о "'рату' против заједничких вредности, 'рату' који има удар на енергетску систуацију, на економију".

"'Рат' је нешто што окупира мисли и свих доносилаца одлука, то је везано и за пороценат усклађености", рекао је Жиофре и нагласио да "морамо да будемо заједница, да урадимо много више".

Зато су, додао је, очекивања од Србије да уради много више у правцу солидарности са Унијом.

"Морамо и ми да убрзамо процес проширења. Потребно нам је више реформи и усклађености са спољном политиком ЕУ што ће убрзати и ваш процес придруживања", рекао је Жиофре, алудирајући, још једном, на усклађивање са спољном политиком ЕУ у смислу увођења сакнкција Русији.

Жиофре је рекао да је Европски дневник од "изузетног значаја" за младе јер је важно да разумеју окружење у ком ће живети када одрасту. Додао је да је ЕУ упркос свим кризама и несавршеностима и препрекама и даље изузетно привлачан пројекат.

image