Свет

Пентагон у приправности: Војна помоћ Украјини могла би да заврши на црном тржишту?

Док се амерички Конгрес припрема да одобри још једну пошиљку војне помоћи Украјини, Пентагон страхује од злоупотреба
Пентагон у приправности: Војна помоћ Украјини могла би да заврши на црном тржишту?www.globallookpress.com © Damian Burzykowski/Keystone Press Agency

Огромнa aмеричкa војнa помоћи Украјини довела је агенцију за спровођење закона Пентагона у стање високе приправност због продаје наоружања Вашингтона на црном тржишту и других потенцијалних превара.

Из тог разлога Пентагонова служба за криминалистичке истраге (ДЦИС) будно пази на знакове недоличног понашања у начинима на које се набавља и користи оружје. Један од разлога за забринутост због потенцијалне преваре је и брзина којом Пентагон склапа и потписује уговоре.

"Ризик је веома стваран на основу чињенице да имамо посла са тако невероватном количином предмета, од којих многи имају ратне способности, и то радимо веома брзо", рекао је заменик директора ДЦИС Џејмс Ајвс "Дифенс њузу". "У сваком тренутку када видите брзину са којом се то ради, постоји потенцијал за све врсте забрињавајућих активности."

Већи део војне помоћи која се шаље Украјини долази из америчких залиха, али је Пентагон потписао уговоре вредне 2,7 милијарди долара за ново оружје. Конгрес је одобрио додатних 6,6 милијарди долара за нове куповине. Пентагон је такође издвојио 6,7 милијарди долара за замену залиха послатих Украјини, од чега је половина већ потрошена.

Тим истражитеља ДЦИС-а отпутовао је у Пољску у септембру, где су видели кључно чвориште за трансфер војне помоћи Украјини, наводи "Дифенс њуз".

Циљ посете био је да подстакне људе који су укључени у трансфере оружја да пријаве могуће случајеве преваре или диверзија.

Ен-Би-Си је известио да Министарство одбране ради на томе да убрза темпо провера наоружања пре јануара, када ће доћи до већег притиска републиканске већине у Представничком дому о томе како се америчко оружје дистрибуира и користи.

Републиканци неће исписивати бланко чекове Украјини

Републиканац из Калифорније Кевин Макарти, који ће највероватније бити председник Представничког дома, рекао је да републиканци неће више исписивати "бланко чекове" Украјини.

Док су неки амерички законодавци тражили јачи надзор, предлог за ревизију војне и економске помоћи Вашингтона Украјини одбачен је раније овог месеца у Конгресу.

Амерички медији су у августу пренели да је само око 30 одсто западног оружја послатог у Кијев заправо стигло на прве линије фронта у Украјини. Испоруке оружја украјинским трупама подраумевају кретање кроз сложену мрежу "господара моћи, олигарха и политичких играча", навео је тада "СиБиЕс њуз".

image