Свет

Јужна Кореја и САД разматрају одржавање великих војних вежби након шест година

Две државе обележавају 70. година свог савеза, док Северна Кореја наставља са припремама за нукеларне тестове
Јужна Кореја и САД разматрају одржавање великих војних вежби након шест годинаGetty © Chung Sung-Jun

Јужна Кореја и Сједињене Америчке Државе разматрају да, први пут у последњих шест године, 2023. организују прве велике заједничке војне због растућих војних претњи Северне Кореје, саопштило је данас Министарство одбране Сеула.

Портпарол министарства одбране Јужне Кореје рекао је да су вежбе најављене у тренутку када Сеул и Вашингтон разговарају о припремама за 70. годишњицу свог савеза следеће године, пренео је Ројтерс.

"Обележавајући ту прилику, истражујемо различите начине да покажемо присуство наше војске и огромне способности алијансе за одвраћање од Северне Кореје", рекао је портпарол на брифингу.

Како је рекао, комбинована заједничка војна вежба бојевом муницијом може бити једна од опција.

Вежба би била још једна заједничка демонстрација силе која ће бити настављена након вишегодишње паузе, за време администрације јужнокорејског председника Јун Сук-Јола, који је обећао да ће ојачати војне капацитете и спремност да одврати развој наоружања Северне Кореје, наводи британска агенција.

Северна Кореја је ове године тестирала велики број ракета, укључујући интерконтиненталне балистичке ракете (ИЦБМ) дизајниране да погоде копно САД, а такође је завршила припреме за први нуклеарни тест од 2017. године.

На ове провокације, САД и Јужна Кореја су одговориле заједничким војним вежбама, подсећа Ројтерс.

image