Свет

Макрон: Европа да смањи зависност од Америке и НАТО-а

Морамо поново да размислимо о нашој стратешкој аутономији, поручио председник Француске
Макрон: Европа да смањи зависност од Америке и НАТО-а© Taanjug/AP Photo/Raad Adayleh

Француски председник Емануел Макрон поновио је став да Европа треба да смањи зависност од Сједињених Америчких Држава и развије сопствене одбрамбене капацитете, пише "Волстрит џорнал".

Макрон је истакао да формирање европских одбрамбених снага не види као алтернативу НАТО-у, те да ће јача Европа омогућити континенту да буде аутономнији у оквиру Алијансе.

"Морамо поново да размислимо о нашој стратешкој аутономији", рекао је Макрон репортерима по повратку са самита у Јордану и напоменуо да Европа, поред одбране, треба да ради и на аутономији у области технологије, што укључује и смањење зависности од САД.

Навео је да не треба зависити од Алијансе, већ сарађивати са војним савезом.

"У НАТО-у, са НАТО-ом, али не и да будемо зависни од НАТО-а", поручио је Макрон.

Француски председник је већ разбеснео Украјину и поједине савезнике позивајући Запад да Русији да безбедносне гаранције у оквиру будућих мировних преговора о окончању рата у Украјини, пише амерички лист.

Након посете Вашингтону крајем новембра где се састао са америчким колегом, Макрон је француским медијима саопштио да је са Џозефом Бајденом разговарао о "безбедносној архитектури у којој желимо да живимо сутра".

"То значи да је једна од суштинских тачака којима морамо да се позабавимо, као што је то председник Путин увек говорио, страх да ће НАТО доћи до Русије и распоредити оружје које би могло да је угрози", додао је тада председник Француске.

Он је сада поновио захтев о "безбедносним гаранцијама", и напоменуо да се оне морају односити на Украјину и Русију, али и на Азербејџан, Грузију, Молдавију и Јерменију.

"Када говорим о гаранцијама, говорим о свим тим земљама, о нама, али и о Русији", рекао је Макрон који већ месецима редовно телефонира са Владимиром Путином, због чега су негодовали лидери источне Европе.

"Нека ми сви Европљани и западњаци, који ми држе моралне лекције, објасне ко ће седети за преговарачким столом. Што се мене тиче, не желим да Кинези и Турци сами преговарају о будућности", закључио је француски председник.

image