Економија

Две године после брегзита, трговци у Уједињеном Краљевству грцају под трошковима

Британска привредна комора позива на "поштен дијалог" о реформи Споразума о трговини и сарадњи са ЕУ
Две године после брегзита, трговци у Уједињеном Краљевству грцају под трошковимаwww.globallookpress.com © Kathrin Deckart/dpa

Прошло је две године од када је Уједињено Краљевство постигло пост-брегзит трговински споразум са Европском унијом, али за мале фирме муке с трговином преко Ламанша се не смањују.

Сем Мартин је 2012. основао компанију "Апотекар-87" која производи препарате за косу и браду. Бренд је лепо напредовао све док на снагу није ступио споразум о трговини и сарадњи ЕУ и УК.

"Пре брегзита, 75 одсто нашег посла био је извоз, а остатак трговина унутар Британије, али је брегзит све поставио наглавачке када је реч о трошковима и потешкоћама у слању производа у те земље", рекао је он "Фајненшл тајмсу".

Поводом две године споразума ЕУ-УК, Британска привредна комора је објавила извештај који је показао да су Мартинове фрустрације уобичајене за власнике малих и средњих предузећа која су сада суочена са "структуралним" и не више привременим последицама споразума.

У извештају се наводи да је више од три четвртине (77 одсто) компанија погођено споразумом за који кажу да им не помаже у повећању продаје. Исто тако, више од половине анкетираних власника компанија (56 одсто) каже да се тешко прилагођавају новим правилима трговине добрима.

Генерална директорка коморе, Шивон Хавиланд позвала је на "искрен дијалог" са владом о побољшању споразума и министрима је представила план у 24 тачке који би могао да олакша пословање компанијама.

"Постоји врло мало лаких решења за многе проблеме са којима се предузећа суочавају у трговини са Европом, али разочаравајуће је да скоро две године након што је споразум постигнут ништа није урађено да се пронађу решења за нека од ових питања", рекла је она.

Главни међу захтевима Британске привредне коморе је договор у швајцарском стилу са Бриселом о елиминисању провера биљних и животињских производа; договор у норвешком стилу за смањење сложености око ПДВ-а на увоз мале вредности и текуће једнострано признавање стандарда ЕУ за индустријске и електронске производе.

Дугорочно гледано, Комора сматра да би Британија требало да размотри споразум између ЕУ и Велике Британије о ПДВ-у и споразум о продубљивању сарадње ЕУ у погледу регулације производа и олакшавања професионалних услуга када договор дође на петогодишњи преглед 2026.

Када је на Бадње вече 2020. најавио споразум са Бриселом, тадашњи премијер Борис Џонсон је рекао да ће "нецаринске баријере за трговину" бити резултат договора са ЕУ.

Мартин, међутим, каже да се суочио са низом текућих изазова након брегзита, укључујући веће трошкове увоза узроковане слабијом фунтом, дуже време за добијање састојака, потребу за увозним дозволама за козметику, граничне провере ЕУ и плаћање ПДВ-а на увоз - што је све одвратило купце из ЕУ.

Он је додао да су онлајн купци у ЕУ који су некада куповали неки производ по цени од 10 фунти, сада због ПДВ-а и других трошкова приморани да плаћају двоструко па чак и троструко вишу цену, док су бербернице у Италији и Шпанији биле принуђене да добију дозволе за увоз козметике по цени од 1.000 евра.

"Само прави 'супер фан' наших производа могао би да прихвати оволико веће цене", рекао је Мартин, који је позвао владу да учини више како би олакшао извоз у ЕУ.

image