Свет

Да би ушла у НАТО Шведска мора Турској да изручи више од 40 људи

У замену за чланство у НАТО, Анкара тражи од Стокхолма да им изруче више особа осумњичих за тероризам, a шведски медији претпостављали да је на списку тридесетак имена
Да би ушла у НАТО Шведска мора Турској да изручи више од 40 људи© Tanjug/AP Photo/Ali Unal

Шведски радио пренео је да су турски медији објавили листу особа које Анкара тражи да има Стокхолм изручи, уколико жели у НАТО, и да је та листа дужа него што се мислило.

Наиме, на списку су 42 особе уместо 33, колико су процењивали шведски медији.

Након почетка специјалне војне операције у Украјини, Финска и Шведска затражиле су у мају да се придруже НАТО-у, али њихове кандидатуре захтевају одобрење свих 30 држава чланица Алијансе, укључујући Турску која је у замену за свој пристанак затражила од нордијских земаља да им изруче особе умешане у терористичке активности.

Шведска је почетком децембра први пут изручила Турској особу осуђену због припадности Радничкој партији Курдистана (ПКК) коју Анкара сматра терористичком организацијом, да би убрзо потом одбила да изручи двојицу турских држављана, које Турска оптужује за везе са покретом "Хизмет" Фетулаха Гулена. Анкара ту организацију сматра одговорном за покушај пуча лета 2016. године, уз оцену да нису починили кривично дело.

Турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу рекао је данас да Стокхолм није изручио људе које Анкара оптужује да су умешани у терирористичке активности, нити је њихова имовина замрзнута.

Његов шведски колега Тобијас Билстром казао је, пак, да је Стокхолм предузео конкретне кораке у вези са свим елементима трилатералног споразума потписаног у јуну између две земље и Финске.

image