Свет

Мађарски политичар: Запад погрешио, Москва морала да интервенише

Председник мађарског парламента упозорио да је Русија морала да интервенише у Украјини
Мађарски политичар: Запад погрешио, Москва морала да интервенишеwww.globallookpress.com © Christian Spicker, via www.imago

Запад је направио огромну грешку када је покушао да од Украјине направи антируску тврђаву, што Москви није оставило другог избора осим да интервенише, изјавио је председник мађарског парламента Ласло Ковер.

Конфликт у Украјини променио је светску геополитичку мапу. Док Запад Москви уводи нове санкције, европске политичке елите су, "из неког разлога, постале мотивисане да Русију униште економски и политички", одвајајући је од ЕУ и "подижући нову гвоздену завесу", рекао је мађарски политичар за "ИнфоРадио".

Иако је осудио руску војну кампању у Украјини, Ковер је рекао да Запад већ деценијама покушава да Русију "изгура са њених старих, империјалних граница". Москва је увидела да "то Западу није довољно", пошто је почео све више да се приближава територијама које она сматра кључним, нагласио је он.

"Сматрам да је Запад направио велику грешку када је покушао да извуче Украјину из руске сфере утицаја и  од ње направи велику популациону и војну базу против Русије", изјавио је и додао, да Москва више није могла да немо посматра овакав развој догађаја, већ је морала да реагује.

Он је рекао да је режим санкција "много више повредио Европу него Русију", наглашавајући да Централна Европа мора да уради све што може да не постане "источна периферија северноатлантске империје".

Ковер је позвао на мирно решавање украјинског конфликта и нагласио да би "оптимални сценарио" за Европу био формирање "европског мировног система у којем би међусобне безбедносне бриге биле узете у обзир".

Његове изјаве уследиле су након што је француски председник Емануел Макрон рекао да ће сукоб на крају бити решен дипломатским путем, поновивши да ће Запад морати да изађе са неком врстом безбедносних гаранција не само за Кијев, већ и за Москву.

image