Свет

Амерички Сенат одобрио конфискацију руске имовине, милијарде долара сливају се у џепове Кијева

Амерички Сенад одобрио заплену руске имовине и слање прихода од исте Украјини
Амерички Сенат одобрио конфискацију руске имовине, милијарде долара сливају се у џепове Кијеваwww.globallookpress.com © Ukrainian Presidential Press Off/Keystone Press Agency

Амерички Сенат одобрио је закон који овлашћује администрацију председника Џозефа Бајдена да заплени америчку имовину руских званичника, бизнисмена и правних лица и пошаље приход Украјини.

Републикански сенатор из Јужне Каролине Линдзи Грејем рекао је да ће промена закона донети Кијеву "милијарде долара".

Амандман су предложили Грејем и сенатор Роуд Ајленда, демократа Шелдон Вајтхаус. Усвојен је једногласно и додат је закону о потрошњи вредном 1,7 билиона долара, који је Сенат потом усвојио са 68 гласова за и 29 против, чиме је удобно прешао праг од 60 гласова неопходан за промену закона.

Амандманом се мења амерички закон како би се омогућило Министарству правде да распродаје имовину "олигарха... и других субјеката под санкцијама", објаснио је Грејем пре гласања. "Очекујем да ће током времена милијарде долара заплењене имовине бити послате у помоћ Украјини", додао је он.

Министарство правде је већ позвало Конгрес да измени амерички закон како би новац одузет од санкционисаних Руса могао да буде дат Украјини.

Грејем и Вајтхаус су међу најгласнијим антируским гласовима на Капитол Хилу, чак и од пре него што је Москва покренула своју војну операцију у Украјини у фебруару. Грејем је отпутовао у Украјину 2016. године у знак подршке Кијеву док су њихове снаге гранатирале цивиле у Доњецку и Луганску, а последњих месеци позивао је на убиство руског председника Владимира Путина.

САД су до сада санкционисале 1.097 руских субјеката и 1.331 појединца, према подацима Атлантског савета, труста мозгова који финансирају НАТО и западни произвођачи оружја. Укупна вредност имовине коју држе САД није позната.

САД и њихови савезници су такође замрзли имовину руске централне банке, у укупном износу од око 300 милијарди долара. Међутим, званичници ЕУ и САД до сада нису пронашли легалан начин заплене ове имовине, која се углавном састоји од стране валуте.

"Велики део наше имовине су у суштини украле одређене западне земље", изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков у октобру. "Ово су апсолутно незаконите радње, супротне међународном праву."

Предлог закона о потрошњи који је усвојен у четвртак сада иде у Представнички дом, где се очекује да ће га одобрити Дом који држе демократе. Мали број републиканаца обећао је да ће се успротивити закону и казнити своје колеге посланике из ГОП-а који гласају за њега.

image