Свет

Блинкен признао: Повлачење Америке из Авганистана олакшало помагање Украјине

Државни секретар САД изјавио је да би останак САД у Авганистану у великој мери "закомпликовао" пружање војне и финансијске помоћи Украјини против Русије
Блинкен признао: Повлачење Америке из Авганистана олакшало помагање Украјинеwww.globallookpress.com © IMAGO/Irmantas Gelunas

Државни секретар САД Ентони Блинкен признао је да је повлачење америчких трупа из Авганистана и прекида, како је описао "најдужег рата Америке", омогућило Вашингтону да лакше преусмери финансије ка Украјини.

Блинкен се те теме дотакао током конференције за новинаре коју Стејт департмент одржава крајем сваке године, када је један од новинара довео у питање Блинкенове изјаве о снажним везама са "савезницима и партнерима" САД, указавши да су управо неки од њих критиковали Вашингтон због тога како је спроведено повлачење из Авганистана.  

Амерички државни секретар је одговорио да се администрација председника САД Џозефа Бајдена упустила у интензивне разговоре са својим савезницима и да су одлучно размотрили све што су чули од савезника пре него је председник Бајден донео одлуку о повлачењу.

"Да смо и даље у Авганистану, верујем да би то у великој мери закомпликовало подршку коју смо могли да пружимо другима и Украјини", оценио је он.

Последњи амерички војник напустио је Кабул 31. августа 2021. године. Авганистанске власти које су подржавале САД пале су две недеље раније, након чега су талибани поново преузели власт након 20 година.

Процењује се да је тај сукоб САД коштао више од два трилиона долара, док је обука, опремање, одржавање и снабдевање Авганистанских националних одбрамбених и безбедносних снага (АНДСФ) коштала 73 милијарде долара, што је већим делом финансирано буџетом Пентагона. Већина тог оружја и опреме завршила је у рукама талибана.

Поређења ради, руско Министарство одбране проценило је раније ове недеље да је укупна западна помоћ Украјини ове године износила више од 97 милијарди долара. Само Пентагон је потрошио најмање 20 милијарди долара на директну "безбедносну помоћ" Украјини од почетка руске специјалне војне операције у Украјини. Остатак су обезбедила друга министарства америчке владе, чланице НАТО-а и ЕУ.

Украјински председник Владимир Зеленски посетио је Вашингтон у среду, када је председник САД Џозеф Бајден обећао да ће финансирати Кијев "колико год буде потребно" као и да ће Украјини послати пакет оружја и муниције вредан 1,85 милијарди долара, који укључује и ПВО системе "патриот". Зеленски се такође обратио на специјалној заједничкој седници Конгреса, са молбом да се одобри још 45 милијарди долара помоћи за Кијев у 2023. години. Сенат је то учинио следећег дана.

image