Свет

Посета Зеленског САД изазвала раскол међу републиканцима?

Републикански конгресмени подељени су по питању даљег слања милијарди долара помоћи Украјини
Посета Зеленског САД изазвала раскол међу републиканцима?www.globallookpress.com © Cliff Owen/Keystone Press Agency

Током посете Сједињеним Државама, украјински председник Владимир Зеленски дрско је затражио од Конгреса да настави да финансира Кијев. "Захвални смо вам на помоћи, али то није довољно", поручио је Зеленски.

Син бившег председника Доналда Трампа, Доналд Трамп Млађи иронично је прокоментарисао да је украјински лидер "незахвална краљица која живи од међународне социјалне помоћи".

Трамп млађи није једини коме је захтев Зеленског запарао уши. Док је већина конгресмена  одушевљено скандирала украјинском председнику, група републиканаца блиских Трампу и његовим ставовима реаговала је другачије.

Добар део њих заправо није ни дошао на говоранцију Зеленског - према подацима портала "Хил" који прати дешавања у Капитолу, свега 86 представника од 213 републиканаца у Представничком дому присуствовало је говору. Део оних који су били у просторији није аплаудирао и јасно је ставио до знања да се не слаже са Зеленским.

Лидер мањине у Сенату "Мич Меконел је јуче стварно изјавио да је за већину републиканаца главни приоритет Украјина. Још нисам упознао републиканца који то мисли, али капирам да никога не треба да изненади разлика између правих републиканаца и вашингтонских пацовчића", навео је Трамп млаћи.

Слично је прокоментарисао и Трамп млађи.

Дан после посете Зеленског, "Вашингтон пост" је прокоментарисао да је Украјина показала раздор који постоји међу републиканцима који ће за неколико дана преузети контролу над Представничким домом чиме би америчка помоћ Украјини могла да буде угрожена, јер ће моћи да усвајају законе без подршке демократа, а многи републиканци су већ поручили да неће пристати на потписивање "бланко чекова" Кијеву.

Коментар Зеленског да силне милијарде долара помоћи нису довољне уследио је у осетљивом тренутку у Конгресу будући да се представници припремају да одобре нову траншу помоћи Украјини у вредности од 45 милијарди долара, највећу до сада. Сенат који је под контролом демократа већ је одобрио закон, а сада се жури са одобрењем у Представничком дому пре него што републиканци преузму.

Када закон буде прошао и у Представничком дому, укупна америчка помоћ Украјини ове године износиће 110 милијарди долара.

За разлику од Меконела коме је Украјина приоритет, лидер садашње републиканске мањине у Представничком дому Кевин Макарти поручио је да он подржава Украјину али не и слање бланко чекова.

Део ултрадесних републиканаца блиских Трампу и његовом "Америка на првом месту" приступу нису уопште одушевљени слањем војне и економске помоћи Украјини у тренутку када су САД у кризи.

"Амерички порески обвезници буквално плаћају да се подрже бројне земље широм света док се Америка руши пред нашим очима", прокоментарисала је представница из Џорџије, Марџори Тејлор Грин.

За разлику од Тејлор Грин и њој сличних, постоје и републиканци који подржавају слање помоћи Украјинцима. "Спремна сам да идем на фронт", узбуђено је узвикивала сенаторка Сузан Колинс из Мејна која ће догодине највероватније бити шеф једног од комитета Сената.

Постоје и они републиканци који су за слање помоћи Украјини али под условом да се прати где одлазе силни милиони.

"Део наше националне безбедности је да их подржавамо, али само морамо да не бацамо новац“, рекао је републикански сенатор са Флориде Рик Скот.

Чак је и Викторија Спарц, конгресменка из Индијане пореклом Украјинка рекла да је потребно пратити трошење на Кијев.

"Ако Конгрес може да тражи ревизију председника Трампа онда може да добије и ревизију средстава послатих Украјини", поручио је Ени Бригс из Аризоне који је заједно са још неколикко републиканаца преседео говор  Зеленског када је рекао да помоћ коју његова земља добија није "милостиња" већ "инвестиција у глобалну безбедност и демокртију".

Читава ситуација је, наравно, изазвала буру на Твитеру.

"Контраст између алт деснице и већег дела Америке никада није био јаснији", прокоментарисао је демократа Ричи Торес.

Да ли је стварно тако, остаје да се види.

image