Свет

Хаос у Паризу: Троје мртвих у пуцњави, полиција баца сузавац на окупљене Курде (ВИДЕО)

Мушкарац, стар 69 година, убио је три особе у близини курдског културног центра у Паризу, на лицу места чују се повици "Ердоган убица"
Хаос у Паризу: Троје мртвих у пуцњави, полиција баца сузавац на окупљене Курде (ВИДЕО)© TANJUG FOTO / AP Photo/Lewis Joly

Три особе су погинуле, а више људи је повређено у пуцњави која се догодила у близини курдског културног центра у самом срцу Париза, јављају француски медији.

Представници Курдског демократског савета у Француској (ЦДК-Ф) навели су у саопштењу да су "убијена три Курда" и да "осуђују терористички напад који долази након вишеструких претњи Турске, савезнице Исламске државе".

ЦДК-Ф је позвао и на велики протест у суботу у 12 часова. 

На лицу места, испред полицијског кордона, окупили су се чланови курдске заједнице, узвикујући "Ердоган убица", пише француски "Фигаро".

Након неколико провокација, полиција је на окупљене бацила сузавац. 

Сукоби су почели када је маса налетела на кордон безбедносних снага које су штитиле улицу у којој се догодио напад и где се налазио Министар унутрашњих послова Жералд Дарманин, наводи АФП. Након што је полиција употребила сузавац, неки од присутних подигли су барикаде у оближњој улици и запалили канте за смеће.

У сукобима са полицијом једна особа је приведена, а пет полицајаца је повређено.

Нападач је 69-годишњи мушкарац, Европљанин, француске националности, наводи телевизија "Франс 24" и он је у полицијској акцији ухапшен и приведен. У току је претерес зграде у 2. арондисману, где нападач станује, јавља француска телевизија БФМ. 

Нападач је отворио ватру у 10. париском арондисману, нешто пре поднева и пуцао на курдски културни центар, курдски ресторан и фризерски салон, потврдили су Тужилаштво и полиција.

Страдале су три особе - два мушкарца и једна жена, а најмање троје је рањено, од чега је један повређени у критичном стању, плус сам нападач који је задобио повреде лица, потврдио је Министар унутрашњих послова Жералд Дарманин у обраћању медијима, након што је обишао место напада.

Он се захвалио полицији и ватрогасцима, истакавши да је полиција реаговала за мање од 15 минута. 

"Осумњичени је, очигледно, деловао сам", истакао је Дарманин. 

Полиција и жандармерија биће распоређена 24 часа дневно на местима на којима се окупља курдска заједница, али и код турских дипломатских представништва, како би се спречило да се нешто слично понови, рекао је Министар унутрашњих послова. 

Он је потврдио да ће учествовати на састанку на коме ће бити разматрано постојање претњи курдској заједници у Француској, али да ће припадници ове заједнице свакако моћи да обележе десетогодишњицу убиства тројице курдских активиста у Паризу јануара 2013. 

"Нападач је очигледно желео да нападне странце, али није познато да ли су то баш Курди", изјавио је министар и нагласио да "осумњичени није био познат обавештајним службама, иако је познат правосуђу".

Са друге стране, француски председник Емануел Макрон навео је на Твитеру да су "француски Курди били мета гнусног напада у срцу Париза".

Министар Дарманин је изјавио да није извесно да је напад политички мотивисан и да у овој фази истраге нема елемената који би га повезали са екстремно десничарским организацијама.

Напад се догодио у близини курдског културног центра "Ахмет Каја", а осумњиченог је ухапсила екипа Службе за обезбеђење и интервенције (ЦСИ). Према речима градоначелнице 10. арондисмана Александре Кордебард, он је хитно пребачен у болницу, након што је рањен у полицијској акцији. 

"Још увек се испитује да ли напад расистички мотивисан", изјавила је тужитељка Лора Бекуо, преноси француски лист, а оптужница је подигнута за "убиство с предумишљајем".

Неки политичари, попут Изабел Рим из кабинета Премијерке, ипак су осудили "расизам и ксенофобију за које никад неће бити места у Француској".

Један од продаваца рекао је за АФП да је чуо "седам или осам хитаца на улици, потпуна паника, остали смо закључани унутра". Иначе, улица у којој се напад догодио налази се у самом центру Париза, свега неколико километра од Лувра и Тријумфалне капије.

Било је доста тензије око полицијског кордона, што показују и снимци репортерке "Фигароа" са лица места, јер људи траже информације, забринути за своје најмилије. 

Осумњичени је од раније познат полицији и то за два покушаја убиства. Први се десио 2016. у департману Сена Сен-Дени, када је био жртва провале и том приликом је избо провалника ножем. Други случај десио се 8. децембра 2021. године, када је напао мигрнатски камп у округу Берси у 12. арондисману, због чега је оптужен за расистички мотивисано насиље. 

"Монд" наводи да је реч о Вилијаму М. који је због напада из 2021. био у истражном затвору скоро годину дана, из ког је пуштен 12. децембра ове године и стављен под судски надзор уз забрану напуштања територије и ношења оружја. 

Курдски културни центар "Ахмет Каја" добио је име у част истоименог певача, а циљ удружења је да "промовише постепену интеграцију" курдског становништва које живи у Ил де Франсу, наводи "Фигаро" и подсећа да су пре десет година, у јануару 2013, три члана Радничке партије Курдистана убијена у истом париском арондисману.

Француска премијерка Елизабет Борн осудила је на Твитеру овај "одвратни чин".

Полиција је позвала грађане да се држе даље од дела града у којем је дошло до пуцњаве, а претрага околине је тренутно у току. Криминалистичка полиција задужена је саслушање осумњиченог, а Тужилаштво за борбу против тероризма процењује да ли има елемената да се укључи.

Полицајци су обезбедили место злочина, а хитне службе су на лицу места.

Вести о нападу узнемириле су Париз који је већ имао неколико случајева терористичких напада, од којих је најтрагичније последице имао онај из 2015. 

image