Свет

ЕУ блокирала Мађарску: Замрзнуте 22 милијарде евра

Мере су донесене јер мађарска влада са Виктором Орбаном на челу није испунила услове који се односе на независност правосуђа, академске слободе, те права ЛГБТ+ популације
ЕУ блокирала Мађарску: Замрзнуте 22 милијарде евра© Tanjug/Szilard Koszticsak/MTI via AP

Европска комисија саопштила је да ће замрзнути кохезионе фондове ЕУ намењене Мађарској у вредности од 22 милијарде евра. Мере ће бити на снази докле год мађарска влада с Виктором Орбаном на челу не испуни услове који се односе на независност правосуђа, академске слободе, права ЛГБТ+ популације и политику азила, преноси Ројтерс.

Институције ЕУ су 12. децембра одлучиле да замрзну 6,3 милијарде евра средстава док влада Виктора Орбана не испуни сет од 17 услова који су повезани с правосуђем и корупцијом присутном у високим нивоима власти.

Кохезиони фондови ЕУ намењени Мађарској део су дугорочног буџета ЕУ 2021–2027. године. Средства се додељују у оквиру залагања за изједначење животног стандарда између најбогатијих и најсиромашнијих чланица Уније, односно исплаћују се као надокнада за већ утрошена средства на договорене циљеве.

"Све док услови не буду испуњени, комисија не може да надокнади трошкове које потражује Мађарска", рекао је портпарол Комисије Стефан де Керсмекер.

Мађарска је требало да утроши двадесет две милијарде евра за програме који укључују образовање сиромашне деце, унапређење железничког саобраћаја, као и помоћ регионима у којима су затворене термоелектране.

Ројтерс истиче као препреку коју Мађарска треба да превлада не би ли добила средства и "контроверзни" закон против пропагирања ЛГБТ+ идеологије у школама, затим угрожене академске слободе и право на азил.

"Мађарска не поштује Повељу ЕУ о основним правима", саопштила је Комисија.

Мађарска и ЕУ дуго су у сукобу у вези с владавином права, корупцијом, третманом сексуалних мањина, образовањем и миграцијском политиком.

Поред кохезионих фондова, Европска унија ће задржати 5,8 милијарди евра донација Мађарској из фонда ЕУ за опоравак, док влада не реши проблеме на тему независности правосуђа.

image